Dokumentarna izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“ od 13. novembra u Beogradu

U ponedeljak, 13. novembra 2023. godine, sa početkom u 12 časova, biće predstavljena dokumentarna izložba „Mija Aleksić – Biti glumac“. Izložba će beogradskoj publici  biti prestavljena u organizaciji Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog Centra „Mija Aleksić” iz Gornjeg Mialnovca. Autor izložbe je Boban Stefanović, a ista će biti upriličena u zgradi Jugoslovenske kinoteke u ulici Uzun Mirkova broj 1 u Beogradu.

Milosav Mija Aleksić (1923-1995) bio je srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i humorista. Aleksić je rođen 1923. godine u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca, od oca Velimira i majke Sinđe. Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U Narodnom pozorištu je u periodu 1949-1951. godine. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada se vratio u angažman u Narodno pozorište gde je i okončao svoju pozorišnu karijeru. Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, npr. „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Servisna stanica“, „Ogledalo građanina Pokornog“, „Deset zapovesti“… Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu „Muva” (B. Ćelović, 1950); sledile su uloge u filmovima. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Đorđe Bajić