U bioskopima od 21. marta 2024. godine

Od četvrtka, 21. marta 2024. godine godine, na redovnom repertoaru bioskopa u našoj zemli možere da očekujete čak šest kino-noviteta. Iscrpnije o svakom od njih u tekstu koji upravo sledi. Među novim naslovima su čak dva premijerna ostvarenja sa Raselom Krauom u glavnoj ulozi.

48 sati i 1 minut  (SAD, Srbija, 2024)

Izvorni naslov:  /

Reditelji: Majkl Tajer i Sonja Aleksa

Scenario: Sonja Aleksa

Direktor fotografije: Ferguson Sove-Rogan

Uloge: Radivoje Bukvić, Nataša Ninković, Marko Živić, Marina Ćosić, Klara Hrvanović, Sonja Aleksa

Žanr: drama / psihloški triler

Trajanje: 88 minut

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. mart 2024. godine

Sinopsis: Kada zakon od 48 sati spreči policiju da pokrene slučaj otmice deteta, ožalošćena majka pojuri u potragu po opasnim beogradskim ulicama, uprkos dejstvu psihijatrijskih lekova.

Rediteljka Sanja Rajičić / Sonja Aleksa istakla je da je velika čast raditi sa velikim glumcima, posebno na filmu koji ima za cilj da umetnost iskoristi kao sredstvo za podizanje svesti o nestaloj i otetoj deci. „U tome su pomogli naši briljantni glumci Nataša Ninković, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus, Marina Ćosić, Klara Hrvanović, kao i preminuli glumac Marko Živić. Nebojša Glogovac nije doživeo da učestvuje u ovom ostvarenju, međutim, on je i dalje deo ove velike borbe za sigurnost naše dece. Ogromna je odgovornost bila da istinski prikažemo bol, patnju i agoniju kroz koju jedna porodica prolazi, i verujem da će publika dugo pričati o ovom filmu, nakon napuštanja sale. To i jeste poenta ovog projekta, da se pokrene priča o bezbednosti dece i da svi mi preduzmemo bar jedan korak zarad promene, a to je, za početak, da podržimo da Amber Alert (pronađi me) sistem zaživi u Srbiji, i da svim snagama spasimo i sačuvamo našu decu.“

 

Baba Jaga (Rusija, 2023) – sinhronizovano

Izvorni naslov: Yaga i kniga zaklinaniy

Reditelj: Vladimir Sakov

Scenario: Leonid Barats  , Aleksandr Chistyakov, Gregory Poirier, Vadim Sveshnikov

Glasove pozajmili: Bojana Tušup, Jovana Cavnić, Miljan Prljeta, Jugoslva Drašković, Marija Ognjenov, Mirko Jokić, suzana florin,Pavle Jovanović,  Zoran Stojić, Ivana Кostić

Reditelj sinhronizacije na srpskom: Zoran Stojić

Žanr: animirani / avantura / porodični

Trajanje: 101 minut

Distributer: Delius Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. marta 2024. godine

Sinopsis: U bajkovitom kraljevstvu, u kolibi kraj močvare živi riđokosa veštica Jaga zajedno sa svojim mačkom pronalazačem i veselim kućnim vilenjacima. Da bi postala bolja veštica potrebna joj je Knjiga čarolija, koju je pre mnogo godina ukrala zla čarobnica Beladona. Jednog dana, neočekivana poseta princeze Safir nudi Jagi priliku da se obračuna sa svojim zakletim neprijateljem.

Kako je navedeno na filmskom pretraživaču i portalu IMDB, budžet ovog animiranog ostvarenja iznosio je 450 miliona ruskih rubalja, a ovaj film je zaradio oko 2,5 miliona američkih dolara.

 

Baghead: Glas mrtvih (Nemačka, Velika Britanija, 2023)

Izvorni naslov: Baghead

Reditelj: Alberto Koredor

Scenario: Kristina Pejmis, Brus MekGvajer

Direktor fotografije: Kejl Finot

Uloge:  Freja Alen, Džeremi Irvin, Piter Malen, Rubi Barker, An Miler, Safron Barous

Žanr: horor

Trajanje: 94 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. marta 2024. godine

Sinopsis: Mlada žena nasleđuje zapušteni pab i otkriva tamnu tajnu u njegovom podrumu – Bagheda – stvorenje koje menja oblik i omogućava razgovor s mrtvima, ali ne bez posledica. Posle smrti svog oca, Iris saznaje da je nasledila propali, stoletni pab. Putuje u Berlin kako bi potvrdila očevu smrt i rešila pitanje nasledstva. Na žalost, ne zna da će potpisom ugovora, postati neraskidivo povezana sa bićem koje obitava u podrumu paba – Baghedom – stvorenjem koje može da menja oblik i pretvara se u mrtve. Dve hiljade evra za dva minuta s bićem dovoljni su da očajni ublaže svoju tugu. Nil, koji je izgubio suprugu, prvi je klijent. Uskoro otkrivaju da kršenje pravila od dva minuta može da ima zastrašujuće posledice. S prijateljicom Kejti, Iris mora da se bori da zadrži kontrolu nad Baghedom i pronađe način kako da ga uništi pre nego što on uništi njih.

Alberto Koredor je pre godina javnosti predstavio kratkometražni igrani film istog naslova i istog zapleta. U glumačkoj podeli su i dobro znani veterani ponajpre britanskog filmskog glumišta – Piter Malen i Safron Barous.

 

Čelična kandža (SAD, Velika Britanija, 2023)

Izvorni naslov: The Iron Claw

Reditelj: Šon Darkin

Scenario: Šon Darkin

Direktor fotografije: Matijas Erdeli

Uloge: Zek Efron, Džeremi Alen Vajt, Haris Dikinson, Holt MekKoloni, Mora Tirni, Lili Džejms,

Žanr: biografija / drama / sportski

Trajanje: 132 minuta

Distributer: MC Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. marta 2024. godine

Sinopsis: Istinita priča o nerazdvojnoj braći Von Erik koji su ispisali istoriju u profesionalnom rvanju početkom osamdesetih godina prošlog veka. Kroz tragediju i trijumf, a u senci svog dominantnog oca i trenera, braća teže da na sportskoj sceni dosegnu svoju besmrtnost.

Scenarista i reditelj ovog zapaženog arthaus filma sa pričom zasnovanom na stvarnim ljudima i događajima, Šon Darkin, iza sebe ima i primećena ostvarenja takođe igranog tipa i dugog metra  – Marta Mejsi Mej Marlin i Gnezdo, a režirao je i tri epizode prve sezone sereije Uklete bliznakinje (Dead Ringers), zasnovane na čuvenom filmu Dejvida Kronenberga. Direktor fotografije, Matijas Erdeli, zasluženo hvaljen na konto svog snimateljskog doprinosa filmu Šaulov sin, je ista zaduženja imao i u slučaju prethodnog Darkinovog filma, Gnezdo. A Čelična kandža je naišla na bezmalo jednoglasne pohvale filmskih kritičara iz raznih delova sveta.

 

Uspavani psi (Australija, SAD, 2024)

Izvorni naslov: Sleeping Dogs

Reditelj: Adam Kuper

Scenario: Adam Kuper, Bil Kolaž (po romanu E. O. Čirovićija)

Direktor fotografije: Ben Not

Uloge. Rasel Krau, Karen Gilen, Marton Čokaš, Tomi Flenigen, Keli Grejson

Žanr: kriminalistički / misterija / triler

Trajanje: 110 minuta

Distributer: Taramount Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. marta 2024. godine

Sinopsis: Bivši detektiv za ubistva Roj Friman prolazi kroz najsavremeniju terapiju za Alchajmerovu bolest kada se od njega traži da preispita brutalan slučaj iz svoje prošlosti – jezivo ubistvo poznatog profesora koledža Zatvorenik osuđen na smrt kojeg je Roj uhapsio deset godina ranije je izjasnio kao nevin. Zaintrigiran, boreći se da povrati pamćenje, Roj angažuje svog bivšeg partnera da mu pomogne da ponovo pokrene istragu. Ovog puta, stvari se odvijaju sasvim drugačije dok se približavaju misterioznoj ženi, Lori. Kada se iskrivljeni slojevi ogule otkrivajući zamršenu mrežu laži, Roj je sada primoran da se suoči sa užasnom stvarnošću koja zauvek menja njegov svet.

Festivalsku premijeru u našoj zemlji ovaj film je imao nedavno – na 52. po redu FEST-u u Beogradu. Osnova tza scenario za ovaj film je roman rumunskog autora Čirovičija. Rasel Krau i Karen Gilan su već glumili u istom filmu – u hitu TOR: Ljubav i bes pre dve godine, gde su tumačili uloge Zevsa i Nebule, ali tom prilikom nisu imali zajedničke secene.

 

Zemlja loših (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Land of Bad

Reditelj: Vilijam Jubenk

Scenario: Dejvid Frigerio, Viljam Jubenk

Direktor fotografije: Agustin Klaramunt

Uloge: Lijam Hemsvort, Rasel Krau, Luk Hemsvort, Riki Vitle, Majlo Ventimilja

Žanr: akcija / triler

Trajanje: 113 minua

Distributer: Blitz Film Srbija

Početak bioskopskog prikazivanja: 21. marta 2024. godine

Sinopsis: Jedinica specijalnih snaga američke vojske upada u zasedu tokom misije da povrati obaveštajnu imovinu i njihova jedina preostala nada leži u udaljenom operateru dronova Vazduhoplovstva koji im pomaže u brutalnoj 48-satnoj borbi za opstanak.

Lijam i Luk su braća holivudskog superstara Krisa Hemsvorta, a poklonici ambicioznije izvedenih žanrovskih filmova scenaristu i reditelja, Vilijama Jubenka, svakako pamate po tri izrazito zanimljiva ranija mu filma iz domena naučne fantastike – Signal, Ljubav, Pod vodom.

Zoran Janković