Nagrade za novi film Mladena Đorđevića u Hrvatskoj i Portugaliji

Silvija Križan u filmu Radnička klasa ide u pakao, foto:

Film „Radnička klasa ide u pakao“ osvojio je nagradu Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ za najbolji igrani film na 17. Subversive Film Festivalu održanom u Zagrebu, gde je i imao hrvatsku premijeru, uoči početka prikazivanja u tamošnjim bioskopima.

Subversive Film Festival je ove godine u glavnom takmičarskom programu prikazao filmove autora kao što su Ališa Rohvaher, Bertrand Bonelo i Ali Ahmadžadeh, čiji je film „Kritična zona“ i otvorio festival, a ove godine ugostiće najpoznatiju predstavnicu Crnog makrsizma Anđelu Dejvis.

Prethodnih godina festival je bio domaćin imenima kao što su Oliver Stoun, Slavoj Žižek, Aleksis Cipras, Džošua Openhajmer, Želimir Žilnik i drugi.

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Paola Gosalveza, Ejla Kovačevića i Toma Vajbela stoji: „Đorđevićev film pridružuje se dugoj istoriji borbe za socijalnu pravdu u kojoj oni suočeni sa gubitkom svojih radnih mesta, zatvaranjem svojih fabrika i korumpiranom privatizacijom društvenog vlasništva, pribegavaju naizgled apsurdnim sredstvima kako bi izborili svoja prava.“

„Duga filmska istorija subverzivnih obrada tih borbi ovde pronalazi novi subverzivni obrt kada se suočava sa nesvetim moćima sadašnjosti u formi satanističkih rituala. Svojim filmom Đorđević stvara apsurdnu parabolu subjektivnog beznađa pred đavolskim bratstvom crkve, korupcijom i kapitalom uz zapanjujuću i bizarnu izvedbu ansambla.”

Takođe, „Radnička klasa” je u petak osvojila i prvu nagradu na Maia International Film festivalu u Portugaliji.

Podsetimo, „Radnička klasa ide u pakao” je prošle godine premijerno prilazan na internacionalnom festival u Torontu. Nakon toga je prikazana na festivalima u Talinu, Geteborgu, Sofiji, Visbadenu i dr.
Film je na beogradskom FEST-u osvojio tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolju režiju.