U bioskopima od 6. juna 2024. godine

Pet novih nas naslova će od četvrtka postati deo aktuelne kino-ponude bioskopa u našoj zemlji – dva potencijalno velika studijska hita za početak letnje kino-sezone („Loši momci: Sve ili ništa!“ i „Posmatrači“),  potom, što je posebno zanimljivo, dve francusko-belgijske koprodukcije iz sfere umetničkog filma, te jedna filmska avantura namenjena prvenstveno deci i mladima. Više detalja u tekstu pred vašim očima.

Bonar, Pjer i Marta (Francuska, Belgija, 2023)

Izvorni naslov: Bonnard, Pierre et Marthe

Reditelj: Martin Provost

Scenario: Martin Provost, Marc Abdelnour

Direktor fotografije: Guillaume Schiffman

Uloge: Vincent Macaigne, Cécile de France, André Marcon, Stacy Martin, Anouk Grinberg, Stanislas Merhar, Grégoire Leprince-Ringuet

Žanr: drama / biografija / romansa

Trajanje: 123 minuta

Distributer: Five Stars Film Distribution

Početak bioskopskog prikazivanja: 6. jun 2024. godine

Sinopsis: Kada je francuski slikar Pjer Bonar upoznao Martu de Melinji, nije znao da će ta samoproglašena aristokratkinja postati kamen temeljac njegovog života i rada. Od tog trenutka ona je postala više od muze za ovog „slikara sreće“, pojavljujući se u više od trećine njegovih dela. Zajedno su do svog umetničkog ostvarenja došli zahvaljujući živopisnoj ljubavi, različitoj od standarda njihovog vremena, negujući veliku misteriju oko svoje veze.

Film je zasnovan na istinitoj priči, a svetsku premijeru je imao u sklopu zvaničnog programa Kanskog filmskog festivala. Glavnu žensku rolu odigrala je istinska zvezda francuskog i belgijskog filmskog glumišta, Cecile De France, a tu je i Stacy Martin koju znamo i na račun saradnje sa Larsom von Trierom. Glumac, scenarista i reditelj Martin Prevost već gotovo tri decenije stvara osobene filmove, a ovo je njegov osmo rediteljsko filmsko ostvarenje dugog metra.

 

Loši momci: Sve ili ništa (SAD, 2024)

Izvorni naslov: Bad Boys: Ride or Die!

Reditelji: Adil El Arbi, Bilal Falah

Scenaristi: Kris Bremner, Vil Biol (po likovima čiji je autor Džordž Galo)

Uloge: Martin Lorens, Vil Smit, Vanesa Hadžens, Aleksander Ludvig, Erik Dejn, Taša Smit, Ria Sihorn, Ijan Grifit, Džo Pantolijano

Direktor fotografije: Robert Heivert

Žanr: akcija / avantura / komedija

Trajanje: 110 minuta

Distributer: CON Film

Sinopsis: Ovog leta, najpoznatiji loši momci se vraćaju sa svojom kultnom kombinacijom urnebesne akcije i komedije, ali ovog puta sa malim preokretom: sada oni beže. Kada njihov bivši kapetan biva umešan u korupciju, ova dva policajca iz Majamija moraju da zasuču rukave i speru ljagu sa imena svog nekada pretpostavljenog.

Gorepomnuti rediteljski dvojac je bio zadužen i za režiju prethodnog filma u ovom filma u ovom dugovečnom i voljenom serijalu hiperakcionih komedija; nakon poduže pauze između drugog i trećeg filma prilično brzo nam je stigao ovaj nastavak. Taša Smit je odmenila Terezu Rendl, a, osim Lorensa i Smita, tu je ponovo Džo Pantolijano u istoj roli kao i na početku ove franšize. Ovo je najkraći film u čitavom serijalu, a biće zanimljivo ispratiti kako će publika reagovati, budući da je ovo prvi film Vila Smita koji stiže u široku bioskopsku distribuciju nakon osvojenog Oskara i skandala koji je napravo na ceremoniji dodeli te godine.

 

Moj jaguar (Francuska, Kanada, Italija, 2024)

Izvorni naslov: Le Dernier Jaguar

Reditelj: Gilles de Maistre

Scenarista: Prune de Maistre

Uloge:  Emily Bett Rickards, Wayne Charles Baker, Paul Greene, Lumi Pollack

Direktor fotografije: Olivier Laberge

Žanr: avantura / komedija / porodični

Trajanje: 100 minuta

Distributer: Taramount Film

Sinopsis: Odrasla u amazonskoj prašumi, Otam živi sa Houp (Nadom), slatkom bebom jaguara koju je usvojila. Međutim, jedna okolnost primorava Otam da se vrati u Njujork. Otom se ponovo vraća u džunglu kako bi spasila Houp od ozbiljne opasnosti.

Kako se zvanično navodi, u pitanju je „duhovni prepravak (rimejk)“ jednog od prethodnog hit filma istog scenarističko-rediteljskog dvojca – Mia i beli lav iz 2018. godine. Reditelj je i ovog filma režirao po scenariju „iz pera“ supruge i stalne saradnice. Po raspoloživim brojkama, ovaj film je na globalnom nivou zaradio oko 21,5 milion američkih dolara. Iako je u pitanju francusko-kanadsko-italijanska koprodukcija, Moj jaguar je urađen na engleskom jeziku.

 

Posmatrači (SAD, 2024)

Izvorni naslov: The Watchers / The Watched

Rediteljka: Išana Šijamalan

Scenarista: Išana Šijamalan (po romanu A. M. Šajna)

Uloge: Dakota Fening, Džoržina Kembel, Ouven Fuere, Alister Bramerm Šavan Hjulet, Džon Linč

Direktor fotografije: Eli Arenson

Žanr: triler / horor / misterija

Trajanje: 102 minuta

Distributer: Blitz Film Srbija

Sinopsis: Radnja filma prati Minu, 28-godišnju umetnicu koja se izgubi u prostranoj, netaknutoj šumi u zapadnoj Irskoj. Kada Mina nađe sklonište, nesvesno ostaje zarobljena pored tri stranca, koje svake večeri posmatraju i uhode tajanstvena stvorenja.

Iako ćemo morati da pričekamo jesen za njegov najnoviji rediteljski rad, udarni adut Posmatrača u samom startu je čuveni američki sineasta M. Najt Šijamalan, ovde prisutan u svojstvu jednog od producenata. Međutim, kako to pogled na njjeno prezime sugeriše, ovaj film je (kao svoj prvenac na planu dugometražnog igranog filma) režirala jedna od Šijamalanov kćerki. A, sudeći po opaženom u zvaničnom trejleru, i u Posmatračima možemo da očekujemo slično kao i u ostvarenjima sa autorskim potpisom i pečatom njenog oca – spoj jeze, enigme, začudnosti, apsurdnosti i sveprisutne pretnje obično maglovitog ili posve nepoznatog porekla. Glumačku podelu predvodi Dakota Fening, nekadašnje „čudo od deteta“, a nju smo, između ostalog, poslednjih godina gledali u bioskopskom filmu Pravednik 3  i/ili zapaženim serijama Alijenista i Ripli.

 

Vensan mora da umre (Francuska, Belgija, 2023)

Izvorni naslov: Vincent doit mourir  /  Vincent Must Die

Reditelj: Stéphan Castang

Scenarista: Mathieu Naert, Dominique Baumard, Stéphan Castang

Uloge: Karim Leklou, Vimala Pons, François Chattot, Jean-Rémi Chaize, Ulysse Genevrey, Karoline Rose Sun

Direktor fotografije: Manuel Dacosse

Žanr:  komedija / drama / fantazija

Trajanje: 115 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Sinopsis: Slučajni stranci su iznenada počeli da napadaju Vensana sa namerama da ga ubiju. On više nije neupadljiv čovek i kako stvari nasilno izmiču kontroli Vensan je primoran da pobegne i potpuno promeni svoj život.

Ovaj nam francusko-belgijski film očito multižanrovski postavljen stiže sa preporukom u vidu učešća u zvaničnom programu Kanskog filmskog festivala, gde je reditelj bio nominovan za nagradu „Zlatna kamera“. Tu su i učešća na viđenom Festivalu fantastičnog filma u španskom gradu Siđes, kao i na drugim filmskim feštama u čijem su fokusu ostvarenja žanrovski naglašenijih usmerenja. Moramo da pomenemo i nominaciju u jednoj od kategorija godišnjih nagrada Evropske filmske akademije (takozvanog evropskog Oskara), kao i nominaciju za francusku nacionalnu godišnju filmsku nagradu „Cezar“, gde je film Vensan mora da umre bio nominovan u kategoriji „Najbolji prvi film“.

Zoran Janković