71. Martovski festival ulazi u završnicu, na zatvaranju film o Toniju Kukoču

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće svečano zatvoren u subotu, 30. marta od 19h u Velikoj sali Doma omladine Beograda, proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim autorima i filmovima. Od skoro 400 prijavljenih ostvarenja u zvaničnu takmičarsku selekciju selektovano je 98 filmova, koji se takmiče za sledeće nagrade: Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film po kategorijama (dokumentarni film do i preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani film, eksperimentalni film i video art, kao i najbolji kratki film u međunarodnoj selekciji) i strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). Žiri 71. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama radio u sastavu:  Bojan Labović, filmski autor i direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Šmit, filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos, selektor programa „Short and Green“ na Drama International Short Film Festivalu (Grčka), Olivera Pančić, autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) i Bratislav Zlatković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe „Galija“ (Srbija).
 
Nakon dodele nagrada u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana festivalska premijera dokumentarnog filma „


Magična sedmica – Toni Kukoč“  (2023/96’/BiH) u režiji Sabahudina Toplabećirevića, uz prisustvo autorske ekipe i glavnog protagoniste, košarkaške legende Tonija Kukoča. Ovaj film  je priča o mladiću iz Splita koji je svojim košarkaškim znanjem, profesionalnošću i posebnim stilom igre osvojio košarkaški svet krajem osamdesetih i devesetih godina XX veka. Toni Kukoč je tih godina postao najomiljeniji košarkaš u Evropi, ali i zvanično četiri puta najbolji igrač starog kontinenta. Put iz Splita, od osnovne škole, do osvajanja NBA prstena i deljenja svlačionice sa najvećim košarkašem svih vremena Majklom Džordanom, je priča o odrastanju, zajedništvu, druženju sa generacijama koje su svih tih godina znale samo za pobede. Igrao je i osvajao olimpijske medalje za dve države, Jugoslaviju i Hrvatsku. Bez obzira na neverovatne sportske rezultate, ono što Tonija Kukoča izdvaja jeste njegovo ponašanje izvan terena, njegova skromnost i jednostavnost. O Tonijevom košarkaškom putu u filmu govori veliki broj ljudi koji su bili deo njegove karijere, a vrhunac je razgovor sa Majklom Džordanom koji kaže: „Toni je moj najbolji prijatelj iz tog perioda“. Producenti su Ibrahim Muratović i Emir Topalbećirević, produkcijska kuća Simposar Sarajevo za Sport Klub, produkcijska podrška Bostel Chicago.

 
U okviru revijalnog programa, publika će imati priliku još da od 17h pogleda i izbor filmova sa Drama Film Festivala u Grčkoj, kao i dve srpske premijere od 18:30h: „Rika jelena“ / Deer Bell / r. Edit Jakab (12’42’’), Mađarska, 2023; i „Čudo u Gulspangu“ / The Gullspång Miracle / r. Marija Frederiskon (108’), Švedska, 2023, Srpska premijera.