Anica Dobra, Fedon Papamajkl i Ademir Kenović laureati nagrada „Aleksandar Lifka” na 31. Festivalu evropskog filma Palić

Na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će biti održano od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici, tradicionalno će biti dodeljene nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelj Ademir Kenović kome će biti dodeljena Regionalna Lifka.

Glumica Anica Dobra jedna je od najprestižnijih srpskih i jugoslovenskih glumica na evropskoj i internacionalnoj filmskoj sceni.

Fedon Papamajkl, nagrađivani direktor fotografije, rođen je u Atini, a potom se preselio sa porodicom u Nemačku gde je 1982. godine završio školovanje na Likovnoj akademiji u Minhenu. Fotoreporterski rad doveo je Fedona u Njujork 1983. godine, kada je polako počeo da ulazi u svet filma. Njegov prvi kratki film, 35mm crno-beli „SPUD“ na 35mm, doneo mu je nagradu za najbolju fotografiju na Cork Film Festivalu u Irskoj. Nakon poziva Džona Kasavetesa, njegovog rođaka i kasnijeg saradnika, Fedon se preselio u Los Anđeles. Nastavio je da radi na kratkim i eksperimentalnim filmovima, ali je započeo i karijeru direktora fotografije za Rodžera Kormana, za koga je snimio sedam filmova u roku od dve godine. Papamajkl u svojoj radnoj biografiji ima preko 40 dugometražnih filmova kao direktor fotografije. Među poznatim ostvarenjima na kojima je radio su „Hotel od milion dolara“ Vima Vendersa, „Stranputice“, „Potomci“ i „Nebraska“ Aleksandera Pejna, „Identitet“, „U 3:10 za Jumu“, „Hod po ivici“, „Indijana Džons i artefakt sudbine“ Džejmsa Mangolda, „W“ Olivera Stouna, i mnoge druge. Za rad na hvaljenom crno-belom filmu „Nebraska“, Fedon Papmajkl je dobio nominaciju za Oskara, BAFTA nominaciju i ASC nominaciju, kao i druga priznanja. Pored svog rada na dugometražnim filmovima, snimao je i režirao više od 100 reklama, muzičke spotove, a radio je i na televiziji. Živi u Los Anđelesu i Atini.

Ademir Kenović (Sarajevo, 1950.) je bosansko-hercegovački režiser, producent i scenarista.Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu i diplomirao engleski jezik i književnost 1976. godine. Potom odlazi u SAD gde je studirao film i umetnost na univerzitetu Denison u Ohaju. 1989. godine postavljen je za profesora na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima, kao i obrazovnim filmovima za domaće TV stanice. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarne filmove, među kojima je „Sarajevo: Ulica pod opsadom“ prikazan širom sveta i nagrađen BAFTA nagradom. Jedan je od osnivača „Refresh Production“ u okviru koje se bavi produkcijom i distribucijom igranih, kratkih i dokumentarnih filmova i serija. Osim produkcije i režije dugih i kratkih filmova, režirao je brojne promotivne filmove i reklame. Režirao je filmove „Tajni prolaz” (2004.), „Savršeni krug“ (1997.), „MGM Sarajevo“ (1994.), „Sarajevo – Ulice pod opsadom” (1993), „Kuduz“ (1989.), „Ovo malo duše“ (1986.) i mnoge druge.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Z. J.