Beogradska premijera kratkog filma „Sam“ Luke Bursaća

Luka Bursać, srpski reditelj poklonicima sedme umetnosti poznat po dugometražnim igranim filmovima „Tmina“ i „Afterparti“, predstaviće prestoničkoj publici svoju novu režiju u utorak, 28. novemra 2023. godine, i to u bioskopu „Takvud Cineplex“. Projekcija kratkog Bursaćevog filma „Sam“ počinje 21:30, ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen. Film taje 25 minuta, snimljen u Los Anđelesu tokom proteklog leta, a zajedno su ga producirali i napisali Luka Bursac i Sonja Devi. Film je nastao u produkciji kuća Cyborgandbunny (Mashina&Zec) i Focused Production. Doprinos nastanku ovog kratkometražnog igranog ostvarenja dali su direktor fotografije Luka Bazeli, montažer Matija Đuka Đukanović i dizajner zvuka Filip Verkić.

Luka Bursać objašnjava: „Ovo je moj prvi film na engleskom jeziku i snimljen sa američkom ekipom i  na neki način predstavlja krunu mog boravka u Los Anđelesu koji ću, siguran sam, još dugo pamtiti. U filmu igraju moja dugogodisnja koleginica i prijateljica, talentovana Sonja Devi, kao i sjajan američki glumac Čad Kou, a uz podršku šarmantnih i autentičnih epozodista.“ Uz Koua i Sonju Devi, u filmu „Sam“ glume Luis Andres Sančez i Marko Kačiopo.

Glavni junak kratkog filma „Sam“ je Zi, mladi muškarac koji upada u vrtlog emocija i uspomena nakon što ponovo stupi u kontakt sa bivšom devojkom. Reditelj ističe da je u pitanju ljubavna priča posvećena jednom trenutku, jednoj osobi i jednom gradu, kao i priča o odlasku. Bursać dodaje: „Posebno bih se zahvalio izvrsnom producentu Niku Žuviću, talentovanom snimatelju Luki Bazeliju i Sonji Devi bez bez čije podrške ova moja američka avantura ne bi bila moguća.“

Bursać i Sonja Devi, ranije Sonja Kovačević, već su sarađivali na dugometražnom filmu „Tmina“ (za koji je glumica dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na 43. Festu) i kratkom filmu „Varnica“. Luka Bursać (1990) je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi studentski filmovi „Serotonin“, „Izgledaš do jaja kad si odvaljen“ i „Tri“ prikazivani su na filmskim festivalima u Beogradu, Herceg Novom, Vrnjačkoj Banji, Trstu, Temišvaru, Banja Luci i Rimu. Bursaćev diplomski film „Tmina“ (2014) kao film „Afterparti“ (2017) prikazani su na većini domaćih festivala. Bursać trenutno dovršava rad na svom novom dugometražnom ostavrenju, omniubusu „Videoteka“.

tekst: Đorđe Bajić
foto: Luka Bazeli