Bioskopska distribucija filma „Komunistički raj” Miloša Stojanovića

Film Miloša Stojanovića  je prvi put je prikazan na 50. FEST-u, nako čega i na filmskom festivalu u Sopotu, da bi na redovni bioskopski repertoar stigao 22. decembra 2022. godine. Nastalo po motivima istoimene drame uglednog srpskog pisca Aleksandra Popovića, filmsko ostvarenje „Komunistički raj“ nastajalo je osam godina. Distributer „Komunističkog raja“ je kuća MCF MegaComFilm.

Miloš Stojanović je o svom filmu rekao: „Priču je Popović smestio u doba Drugog svetskog rata, ali je to priča o nama, koliko u prošlosti toliko i danas. To je priča o ljudima koji žive odjeke velikih svetskih potresa. Skrajnuti od civilizacije, oni se muče da održe korak sa dramatičnim promenama kojima ih svet zapljuskuje. Tumaraju među idejama koje svaki talas nanese. Napred ili nazad, levo ili desno, Istok ili Zapad? Ili bilo šta, ne samo da se preživi, već da se od toga i živi. Popovićevi junaci su davna verzija preletača, ljudi bez ideja i stida. Film prati te proždrljivce, ekstatične proroke i prethodnike revolucija, uvek spremne na svadju oko ideja koje nemaju, željne da ponize i spremne da poniženje istrpe.“

U filmu uloge tumače: Goran Daničić Žuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Vagner, Viktor Akerblom, Aleksandra Šaljić, Nikola Bulatović, Mirko Jokić, Ervin Kolmančić, Taro Kaduka, Milan Milivojević. Direktor fotografije je Pablo Ferro Živanović, montažu potpisuje Zoran Minić, a kompozitor muzike je Kameron Bojs.

Đ. B.