Bioskopski hit „Čuvari formule“ dosad pogledalo više od 120 hiljada gledalaca

Film „Čuvari formule”, čija je velika beogradska premijera odigrala 24. oktobra ove godine, a koji je u redovnu bioskopsku distribuciju stigao dva dana docnije, , do sada je pogledalo od  više 100.000 gledalaca u bioskopima u Srbiji. Preciznije, zaključno sa rezultatima pristiglim 14. novembra u popodnevnim časovima, ovaj novi bioskopski hit srpske kinematografije pogledalo je 121,519 gledalaca (uz brojke koje se tiču bioskopske posete u Republici Srpskoj, rezultat je u tom trenutku iznosio 129,409 gledalaca). Tokom vikenda za nama ovaj naslov je ovde privukao 31,666 gledalaca.

Ova, kako navode iz produkcije,  nesvakidašnja, istinita priča o akcidentu u Vinči iz 1958. godine, privlači veliku pažnju publike širom zemlje, a uoči početka bioskopske distribucije film je nagrađen i prestžnim nagradama na filsmkim festivalima u Lokarnu, Sarajevu i CineNova.

U pitanju je, kažu, film koji nas podseća na humanost i empatiju, sa autentičnim rediteljskim pečatom reditelja Dragana Bjelogrlića, od ove nedelje počinje da se prikazuje i u bioskopima u regionu.

U naslovnim ulogama gledamo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Ovu priču, rađenu prema bestseleru profesora Gorana Milašinovića, kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Foto: Aleksandar Letić