Bjelogrlićevi „Čuvari formule“ u bioskopima od 24. novembra 2023.

Nakon uspešnih projekcija u Lokarnu i Sarajevu, „Čuvari formule“,film nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, otvoriće festivale u Talinu i Ljubaljani, i svečano zatvoriti festival u Zagrebu. „Čuvari formule“ su uvršteni u glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, koji predstavlja neformalnu „odskočnu dasku“ za filmove koji pretenduju za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.

Pre međunarodnih festivala, ekupu filma „Čuvari formule“, očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar 2023. godine u MTS dvorani, nakom čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića. U pitanju je jedinstvena priča koju su scenaristički osmislili Vuk Ršumović, Ognjen Sviličić i Dragan Bjelogrlić, a rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvodi Bjelogrlić kao rediteljem, a čine ga direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović. Ivršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Foto: Aleksandar Letić