Celovečernji film „Kristina“ Nikole Spasića u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji

U četvrtak, 21. septembra, dugometražni film „Kristina“ scenaristkinje Milanke Gvoić i  reditelja Nikole Spasića, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i Grada Novog Sada, postaje deo redovnog repertoara bioskopa u našoj zemlji. Distributer je kuća Five Stars Film Distribution iz Beograda, a „Kristina“ se prikazuje na sledećim kino-adresama: Art bioskop Kolarac, UK Parobrod, Tuckwood Cineplex, Cineplexx Ušće, Arena Cineplex Novi Sad.

Sinopsis otkriva da je u pitanju film o transrodnoj seks radnici Kristini koja živi sa mačkom, skuplja antikvitete i posvećena je duhovnosti. Njen život je dobro isplaniran i predvidljiv sve do slučajnog susreta sa Markom. U tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.

Film „Kristina“ nastao je u produkciji novosadskog „Rezona”, režiju potpisuje Nikola Spasić, scenario Milanka Gvoić, direktor fotografije je Igor Lazić, a glavna uloga je poverena Kristini Milosavljević koja u filmu igra samu sebe. Scenograf je Zvonimir Pudelka, za dizajn zvuka postarao se Đorđe Stevanović, snimatelj tona bio je Predrag Đorđević, a ostale uloge tumače: Marko Radišić, Jelena Galović, Zvonimir Pudelka, Livia Banka, Gordana Đurđević Dimić, Ilija Ika Bašić, Branislav Unginović, Nikola Bulatović, Vladimir S. Maksimović, Nikola Trajković…

Do sada je film „Kristina“ prikazan na velikom broju značajnih filmskih festivala širom sveta i osvojio je brojne međunarodne nagrade i priznanja uključujući nagradu za najbolji prvi film na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, nagradu za najboljeg evropskog reditelja u usponu na Seville European Film Festivalu u Španiji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de Cinema de Lanzarote u Španiji, nagradu za najbolji domaći film i nagradu za najbolji međunarodni film na festivalu Merlinka, kao i nagradu za najbolju režiju na Martovskom festivalu. Srpsku premijeru film „Kristina“ imao je na Festivalu autorskog filma u programu „Hrabri Balkan“. Film je prikazan i na filmskim festivalima u Bayelu, Lajpcigu, Briselu, Amsterdamu,,,, kai na ovdašnjim festivalima u Nišu i Vrnjakoj Banj, a upravo ovih dana deo je programa i novopokrenutog Novi Sad Film Festival-a u tom gradu.