„Čuvari formule: Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića u bioskopima od 26. oktobra 2023.

Velika beogradska premijera filma „Čuvari formule”, novog ostvarenja reditelja Dragana Bjelogrlića, zakazana je za 24. oktobar 2023. godine u beogradskojmts Dvorani, najaviljeno je iz produkcije ovog nestrpljivo iščekivanog ostvarenja. Posle velikog uspeha koji Bjelogrlićev film postigao ovog leta na filmskim festivalima u Lokarnu (kada i gde je ovenčan nagradom magazina „Varajati“) i Sarajevu (nagrada festivalske publike), gledaoci u Srbiji i regionu imaće priliku da ga ove jeseni pogledaju u redovnom bioskopskom repertoaru. Da li će „Čuvari formule“ dostići uspeh „Tome“? To ostaje da se vidi, ali sigurno je da je pred nama još jedan Bjelogrlićev kino-hit.

U jeku hladnoratovske krize, 1958. godine, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović (glumi ga Radivoje Raša Bukvić). Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku „Kiri“ u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom (Aleksis Manenti) zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Otkuda da je baš danas, više od šest decenije kasnije, ponovo probuđeno zanimanje za ovu temu, odgovara reditelj Dragan Bjelogrlić: „Na filmu smo počeli da radimo pre pet-šest godina, nakon što me je privukla izuzetno zanimljiva priča koja u sebi spaja dva potpuno oprečna događaja. Priča o nastanku monstruzonog oružja – razarajuće nuklearne bombe, prerasla je u humanu priču o spasavaju ljudskih života. Tako je lančana reakcija smrti postala lančana reakcija života. Sticaj okonosti je doveo do toga da danas, dok snimamo film, čovečanstvo ponovo potresa strepnja od nuklearnog rata. Pre godinu dana, u eksplikacijama za ovaj projekat, pisao sam kako je svet u prošlosti bio podeljen na dva bloka i kako su svi ljudi na planeti živeli u strahu. Tada nisam ni slutio da će se sve to uskoro vratiti. Zato je humana poruka ovog filma aktuelnija i važnija nego ikad.”

Pored Manenitija i Bukvića, u filmu glume Olivije Bartelemi, Ane Sara, Predrag Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić, Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović… Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić. Na nastanku scenarija sarađivali su Vuk Ršumović, Ognjen Sviličić i Dragan Bjelogrlić.

Radivoje Raša Bukvić, srpski glumac sa zavidnom karijerom u Francuskoj, u filmu glumi dr Dragoslava Popovića, naučnika koji se tokom pedesetih godina prošlog veka specijalizovao za postavljanje nuklearnih reaktora. Igrom slučaja, do akcidenta na jednom od njegovih projekata došlo je baš u „Vinči”, kada se Popović nalazio „na svom terenu”. Bukvić ističe: „Ovo nije dokumentani film, tako da su nam bile dozvoljene određena dramaturške slobode. Priča jeste nadanuta istinitim događajem, s tim da je naš glavni cilj da napravim što uzbudljiviji film. U tom kontekstu je i lik doktora Popovića doživeo određene izmene u odnosu na svoj istorijski uzor. Pola uloge je na franacuskom, a pola na srpskom, tako da sam ušao u svoje dve omiljene glumačke ‘cipele’. Osećam da mi je ovde mesto, tim pre što na ovom projektu spajam francusku i srpsku kulturu. Nisam verovato da će doći dan kada ću glumiti na francuskom u Srbiji, i to u jednom srpskom filmu, ali to se dogodilo i veoma sam srećan zbog toga.”

Tokom jeseni „Čuvari formule “ prikazani su na festivalima u Talinu, Ljubaljani, Zagrebu, Sao Paulu, Palm Springsu… Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista i počinje 26. oktobra 2023.

Fotografije: Aleksandar Letić