Danas počinje jubilarni, deseti Valjevski filmski festival

Jubilarno deseto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se u Valjevu, u periodu od 14. do 17. decembra, pod sloganom Zajedno. Program festivala čine dve selekcije: glavni regionalni takmičarski program kratkometražnog igranog filma i revijalni program dugometražnog igranog i dokumentarnog filma.

Festival otvara igrani film Lost Country Vladimira Perišića, dok će u okviru revijalnog programa biti prikazani i igrani filmovi Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog, Sigurno mjesto Juraja Lerotića, kao i dokmentarni filmovi Flašaroši Nemanje Vojinovića i Prizvan i pozvan Luke Papića i Srđe Vuča.

U okviru takmičarskog programa ove godine prikazaće se 18 ostvarenja mladih autora iz regiona: Orao Albino Marka Marjanović Marinčića, Just like you Nede Živanović, Korak nazad Sofije Nedeljković, Moje Carstvo Ispod Dušana Popovića, Samo Ovaj Svet Petra Lakića, Vodi me, gde god Nikole Polića, Otadžbina Nikole Zdravković, Neka cvjeta rosno cvijeće Ivana Bakrača, Palma Gabriel Camaj, Marko Marka Šantića, Šutim Sare Horvatić, Srce Gvozdena Ilić, Trend Emine Zubčević, Guguto Memeto Branislava Stošića Ježe, Only The Devil Hates Water Lidije Mojsovske, Daljne njive Filip Jembrih, Ići ćemo opet, sutra Borisa Obrenova i 30 minuta ili besplatno Dejana Đurašinovića Filmovi će biti prikazani u Bioskopu 85.

Ulazak je i ove godine besplatan.

Na festivalu će se i ove godine dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman, čiji je autor Jelena Popović, dodeljuje žiri koji je ove godine u sastavu: montažerka iz Valjeva Ivana Milutinović, reditelj i producent Srđa Vučo, kao i reditelj Jovan Dimoski, prošlogodišnji dobitnik Valjevskih filmskih susreta. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje za najbolju fotografiju, a odluku o pobedniku doneće kao i prethodnih godina filmski umetnici iz Valjeva, reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

Pored filmskog programa u okviru festivala biće održana i radionica alternativnog filma, koju će kao i prošle godine voditi producentkinja Savina Smederevac. Festival Valjevski filmski susreti negovanjem stvaralaštva mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju podstiče i utiče na razvoj i intresovanja mladih i publike. Valjevske filmske susrete organizuje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo i Modernom galerijom, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Valjevo.