Danas u Domu omladine Beograda tribina o filmu „Flašaroši“

Trideset i druga tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, ujedno i poslednja u 2023. godini, biće održana u petak, 22. decembra sa početkom u 19 časova. Tema je nagrađivani dokumentarni film „Flašaroši“, a ulaz je slobodan.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca. Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije.

Nemanja Vojinović (1989) diplomirao je 2012. godine filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan je od reditelja dugometražnog igranog diplomskog omnibusa „Gde je Nađa?“ (2013), kao i primećenih dokumentarnih filmova „Realnosti, odjebi“ (2011) i „Daljine“ (2017).

„Flašaroši“ su svetsku premijeru imali proteklog leta na 29. Sarajevskom filmskom festivalu, tom prilikom osvojivši „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film; dok je na 19. Slobodnoj zoni osvojio Nagradu za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana“, uz obrazloženje da film pruža „portret sveta u nestajanju, kao i alarmantna slika društva na ivici ekološke katastrofe“.