Danska glumica Marijana Jankovic i u Srbiji snimala svoj rediteljski igrani prvenac dugog metra „Dom“

Ovih je dana pala i poslednja klapa u slučaju debitantskog rediteljskog dugometražnog igranog rada cenjene i tražene danske filmske, televizijske i pozorišne glumice, Marijane Jankovic. Jankovic je ovdašnjeg porekla, rođena je u Beranama, a sa porodicom se preselila u Dansku kada je imala devet godina.

Čini se da je upravo i to bilo nadahnuće za njen igrani prvenac dugog metra naslovljen Home (Dom), koji ovih dana očekuje i poslednja klapa; ovo ostvarenje je značajnim delom tokom maja za nama snimano u našoj zemlji (preciznije – u okolini Valjeva i u selu Sušice), a pomenimo i da je direktor fotografije  Manuel Alberto Klaro, čest saradnik čuvenog Larsa Fon Trira (snimao je njegove filmove Melanholija, Nimfomanka, Kuća koju je Džek sagradio...), a u glumačkom ansamblu su, između ostalih, i dobro znana i popularna lica evropskog glumišta – Klaes Bang i Zlatko Burić.

Sinopsis glasi: 1991. godine, usred raspada balkanskog regiona i podstaknuti događajima, šestogodišnja Maja i njeni roditelji donose odluku da iz Jugoslavije otputuju u Dansku. Međutim, njihov susret sa obećanom zemljom pokazuje se kao izazovno iskušenje za malu porodicu, posebno za Maju. Ona u čudu posmatra kako njeni roditelji očajnički pokušavaju da se prilagode potpuno novom svetu sa svojim posebnim pravilima i tradicijama. Ubrzo shvataju da njihov novi dom ne ispunjava njihova očekivanja. Maja svedoči poteškoćama svojih roditelja, brzo uči danski i stoga preuzima odgovornost odrasle osobe da ih podrži. Godinama kasnije, uprkos tome što je postigla uspeh, Maja se bori sa suprotstavljenim emocijama, prepoznajući žrtve koje su njeni roditelji podneli i koji su oblikovali njen život – jer, kao što je poznato, sve ima svoju cenu.

Autor scenarija za Dom su Marijana Jankovic, Babak Vakili i Bo Hr. Hansen. Manuel Alberto Klaro je, kao što je već pomenuto, direktor fotografije, a glumački ansambl čine: tTara Čubrilo, Dejan Čukić, Nada Šargin, Marijana Jankovic, Nikola Kojo, Jesper Christensen, Claes Bang, Tryne Dyrholm, Zlatko Burić, Lene Maria Christensen, Kirsten Lehfelt, Olga Odanović, Branislav Trifunović, Dubravka Drakić, Petar Ćirica…

Mads-August Grarup Hertz (danska produkcijska kućaNordisk Film), a lokalni/srpski koproducent je beogradska kuća Bad Rabbit, dok su partner ovog ostvarenja: DFI, FilmFyn, TV 2 Denmark, Nordisk Film Disatribution, Trustnordisk (svi iz Danske). Očekivano trajanje filma iznosi 100 minuta.

Foto: Roja Pakari

Zoran Janković