Digitalno restauirisan i srpski film „Tragovi crne devojke“ reditelja Zdravka Randića

U okviru petog izdanja ,,Sezona filmskih klasika’’na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu prikazan je digitalno restaurisan film ,,Tragovi crne devojke’’ (1972) reditelja Zdravka Randića. Film ,,Tragovi crne devojke’’ Jugoslovenska kinoteka 2016. godine je uvrstila u 100 filmova koji čine nacionalno kulturnog dobro od velikog značaja.

Premijera digitalno restaurisane verzije ovog filma biće održana 28. decembra u Jugoslovenskoj Kinoteci. Ovo je ujedno drugi film Centar Filma koji je digitalno restaurisan u okviru projekta ,,Sezona filmskih klasika’’. Prošle godine, digitalno je restaurisan i film ,,Zaseda’’ koji je dostupan online na You Tube kanalu.

Sinopsis pomenutog klasika predočen u nekoliko rečenica glasi ovako: Slučajni susret zbližio je železničara i prostitutku. Našli su se na periferiji, on usamljen, a ona trenutno ophrvana umorom i zaneta željom da se ipak negde skrasi. Započeli su zajednički život, pokušavali da stvore porodicu i održe domaćinstvo. Ona ne može da se prilagodi, sledi svoj nagon, stare navike, napušta život u dvoje i nastavlja svojim putem. To ovog čoveka čini očajnim. Razoren i skrhan on ubija devojku koja je mogla da mu znači sve u životu.

Ovaj srpski/jugoslovenski film iz 1972. godine režirao je Zdravko Randić po scenariju Dragoljuba Ivkova i Živojina Pavlovića, scenariju ztasnovanom na prozi/pripovetkama znamenitog Aleksandra Tišme. Direktor fotografije bio je Miodrag Jakšić Fanđo, scenograf Dragoljub Ivkov, kostimografkinja Stanislava Branković, a montažerka Olga Skrigin.

 

Kjlučne role u ,,Tragovima crne devojke’’ odigrali su Boris Dvornik, Neda Spasojević, Ružica Sokić, Pavle Vuisić, Velimir Bata Živojinović, a tu su i: Marija Milutinović, Dragutin Felba, Branislav Milenković, Mira Bobić, Mića Tomić, Nada Mlađenović, Milan Gutović, Kaja Ignjatović, Milorad Majić, Branko Obradović. Neda Spasojević je upravo za tu rolu na Filmskom festivalu u Puli ovenčana nagradom „Zlatna arena“ u kategoriji glavne ženske uloge.

Film je nastao pod okriljem beogradske produkcijske kuće Centasr Film. Producenti su bili Aleksandar Radulović, Mihailo Đurić, Rodoljub Đoković. Film traje 85 minuta.

Ovo je peta godina projekta „Sezona filmskih klasika“, koji podržava Evropska komisija, a u saradnji s lokalnim partnerima i velikim brojem učesnika. Projekat je opet poveren regionalnom ogranku FIAF-a (Međunarodna federacija filmskih arhiva) i ACE-u, koji okuplja 49 evropskih nacionalnih i regionalnih filmskih arhiva i kinoteka i igra važnu ulogu u zaštiti i očuvanju evropskog filmskog nasleđa, uz obavezu da prikupljene audio-vizuelne zapise koji se čuvaju u arhivima i kinotekama širom Evrope, učini dostupnim javnosti.

Z. Janković