FEST: Jedinstvena prilika da pogledate „Videoteku“ Luke Bursaća

Beogradska publika će novu dugometražnu režiju Luke Bursaća imati priliku da premijerno i ekskluzivno pogleda na predstojećem 52. FEST-u, na kome će njegova „Videoteka“ biti prikazana u okviru programa „Gala“.

Bursać, reditelj, scenarista i producent ovog filma, napominje da je premijera na FEST-u jedinstvena prilika da publika najzad vidi film i to u originalnoj rediteljskoj verziji u trajanju od dva sata.

Bursaćev film donosi kompleksnu priču, sa nekoliko isprepletnih narativnih linija. U X veku bezimeni putnik (Bogdan Farkas) želi da pobedi smrt. Hiljadu godina kasnije Sale (Relja Popović) pokušava da se dokopa boljeg života i bogatstva, dok je policajac Manuel (Igor Benčina) rastrzan između strasti prema mladoj Jovani i dužnosti. A svi oni su likovi tri filma koja će odbegli bandit pogledati tokom jedne noći provedene u napuštenom video-klubu koji mu je poslužio kao utočište od policijske potere…

Svaki segment filma je snimam drugačijom tehnologijom što dodatno utiče na stil i vizualnost filma a kuriozitet je da su određeni delovi snimani 16 mm filmskom trakom. Zbog kompleksne radnje i velikog broja lokacija produkcija je trajala skoro tri godine a film je sniman u Beogradu, Majdanpeku, Valjevu i u najzabitijem delu Tare poznatom kao Predov krst.

Glavne uloge su poverene svestranom Relji Popoviću, Igoru Benčini i mladom Đorđu Kadijeviću, uz podršku rumunskog glumca Bogdana Farkasa. Pored naveden četvorice, u filmu glumi još četrdeset glumaca, a među njima Miona Marković, Zoran Cvijanović, Jovan Jovanović,  Miša Samolov, Jovana Belović, Petar Zekavica,Vahid Džanković, Alisa Lacko…

Muziku za „Videoteku“ je komponovao nemački kompozitor Hermann Kopp koji stoji iza kultnog i zabranjivanog filma „Nekromantik“ koji će ovom prilikom posetiti Beograd. Direktor fotografije je Lazar Bogdanović, a montažer Branimir Živković.

„Videoteka“ je nastala u okviru filmske kuće Mashina&Zec, a uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Srbije, striming platforme Apolon i digitalnog izdavača BLKN.

Premijera „Videoteke“ na 52. FEST-u će se održati 28. februara 2024. godine u 19:30 u bioskopu Cineplexx „Galerija“ (sala 5), a reprizne projekcije su zakazane za 29. februar (u 17:30, Cineplexx „Ušće“, sala 2) i 1. mart (u 14:30, Cineplexx „Ušće“, sala 1).

Dobro došli u „Videoteku“!

Đorđe Bajić