FEST: Novi film Marka Đorđevića „Za danas toliko“ premijerno na 52. FEST-u

Bliži se početak 52. izdanja beogradskog FEST-a, svakako najopsežnijeg, a možda i najvoljenijeg filmskog festivala u Srbiji. Kao što smo već pisali, u sklopu Glavnog takmičarskog programa premijeru će doživeti tri srpska celovečernja igrana filma, među kojima je i „Za danas toliko“, novo ostvarenje scenariste i reditelja Marka Đorđevića.

Podsećamo… Đorđević je pre par godina požnjeo poduži niz nagrada, kao i brojne pohvale i simpatije puiblike na račun svog dugometražnog igranog prvenca- definitivno zapaženog filma „Moj jutarnji smeh“.

Izložen u par kraćih rečenica sinopsis ovog filma glasi: Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad  tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Đorđević je o ovom svom filmu rekao i sledeće: „Komadići i odlomci stvarnosti mešaju se sa bogatim unutrašnjim svetom naših junaka stvarajući atmosferu ovog filma, smeštenog negde između mašte i realnosti. Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu.  Na nama je bilo da se „izdužimo i raširimo“ u svim mogućim pravcima, a realnost nas je vraćala i pokazivala koliko možemo. U trenucima kada su opruge stvarnosti pucale i kada nam se činilo da smo laki kao pero i visoko među oblacima, počeli smo da verujemo da je moguće dostići i uhvatiti sreću, zgrabiti je i utisnuti u ovaj film da ostane tu zauvek. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi.“

Marko Đorđević je režirao po sopstvenom scenariju, a on je i montažer filma. Stefan Milosavljević je direktor fotografije, a Stevan Milošević dizajner zvuka. Za kolor-korekciju se postarala Ester Nađi, a za miks zvuka Kostas Filaktidis. Lara Bunčić je scenografkinja, a Jelena Anđelković kostimografkinja ovog filma. Tamara Todorović je pomoćnica režije.

Uloge Tumače: Filip Đurić, Ivana Vuković (a njih dvoje su odigrali ključne role i u Đorđevićevom prethodnom filmu dugog metra), Nikola Rakočević, deca Miona Pejković i Milica Jovović, te proslavljeni Goran Bogdan.

Film je nastao pod okriljem producentske kuće Altertise, a u koprodukciji sa kućama CinneRent, Digital Goblen Media i Stiglitz Production. U pitanju je koprodukcija Srbije i Republike Srpske. Nastanak filma podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije,  Filmski centar Srbije, Audio vizuelni centar Republike Srpske i Grad Novi Sad. Film je producirao Miloš Pušić, dok su koproducenti Ivica Vidanović i Đorđe Vranješ. Stefan Jevđenijević je izvršni producent pomenutog ostvarenja.

Očekuje se da film nakon premijernih projekcija na ovogodišnjem FEST-u film „Za danas toliko“ uskoro uđe i redovnu i širu bioskopsku distribuciju – tačan datum ćemo naknadno saopšititi.

Marko Đorđević rođen je 1988. u Kragujevcu. Završio osnovne i master studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskihuUmetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama ovog fakulteta. Tokom studiranja snimio je više filmova od kojih je najuspešniji bio Na drugoj obali. U novembru 2019. godine, u okviru Festivala autorskog filma, prikazan je njegov debitantski igrani film Moj jutarnji smeh, koji na pomenutom festivalu dobija Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film. Internacionalnu premijeru ovaj film je imao u januaru 2020. godine na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu u okviru selekcije “Bright Future”. Film je dobio i nagradu „Svetionik” za najbolji film na Pančevo film festivalu, Nagradu za najbolji dugometražni film na festival Molodist u Ukrajini, Specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Trstu, kao i nagrade „Zlatni propeler” i Fipresci nagradu na festivalu u Motovunu.

Zoran Janković