FEST: „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića premijerno pred beogradskom publikom

Novi film reditelja i scenariste Mladena Đorđevića „Radnička klasa ide u pakao“, mračna drama sa elementima trilera i horora uz pregršt crnog-humora, nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Torontu stiže na „Glavni takmičarski program“ predstojećeg 52. FEST-a. U subotu 24. februara 2024. godine, u Velikoj sali mts Dvorane, održaće se nacionalna premijera ostavrenja u kojem glavnu ulogu tumači Tamara Krcunović, a u čijem fokusu je, prema rečima reditelja grupa skrajnutih i potlačenih ljudi, gurnutih na margini društva.

„Veoma sam uzbuđen povodom toga kako će reagovati naša publika na FEST-ovim projekcijama. Svi moji predhodni filmovi su imali domaće premijere na FEST-u”, istakao je reditelj dodajući da je publika na svetkoj premijeri festivalu u Torontu veoma dobro reagovala na crni humor, što je bilo veliko iznenađenje računajući da film opisuje prostore Balkana.

Radnja filma prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, posežu za onostranim. Fabrika koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom požaru. Očajni zbog gubitka svojih najmilijih i besni zbog sumnjive prodaje fabrike,  grupa nekadašnjih radnika pokreće proteste za koje se čini da su uzaludni i da ne daju konkretne rezultate. Kao slamku spasa i u borbi za pravdu, ova grupa zaboravljenih pribegava natprirodnom. Harizmatična Svetlana (Krcunović) i bivši robijaš Mija (Leon Lučev) se udružuju i, zajedno sa radnicima propale fabrike, počinju da istažuju mistične puteve nade i pravde.

O svom filmu, Mladen Đorđević je rekao i ovo: „I moj četvrti dugometražni film, se kao prethodni,  bavi  ljudima i grupama koji su gurnuti na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih…  Apsurdne situacije u mojim filmovima proističu iz toga što su moji junaci, koji su često autsajderi, stavljeni u sukob sa nečim mnogo jačim i većim od sebe. To je izvor crnog humora u filmu.“

Pored Tamare Krcunović i Leona Lučeva, u filmu glume Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić. Uz Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban.Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Nakon prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu gde je „Radnička klasa ide u pakao“ premijerno prikazana i gde su usledile pohvale kritičara, Đorđevićev film je prikazan i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a uskoro će se, nakon FEST-a, naći i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Foto: Sense Production / Banda