Film „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića u bioskopima od 12. oktobra

Konferencija za medije povodom predstojeće premijere filma reditelja i autora Radoša Bajića, „Heroji Halijarda”, održana je u bioskopu Roda Cineplex u Beogradu. Prisutnima su se obratili predstavnici produkcije „Contrast studios“ i „Telekoma Srbija“, kao i autori i vodeći glumci ovog projekta.

U obraćanju novinarima producent filma Nedeljko Bajić istakao je da je veoma ponosan na saradnju „Contrast Studiosa“ i „Telekoma Srbija“, koja traje od 2015. godine, kao i na sve ljude koji su dali svoj doprinos u realizaciji „Heroja Halijarda“.

– Posle ovakvog filma potrebna je tišina, da se ćuti jedno vreme, pa onda može da se govori i priča o njemu. „Contrast studios“ postoji skoro 20 godina, a ovo je najveći i najozbiljniji projekat koji smo uradili. Kada se krene od belog papira, na kojem ne piše ništa, pa do današnje novinarske projekcije, put je veoma dug. Mi smo u ovoj priči punih pet godina. Želeli smo da srpskoj kinematografiji podarimo film prema standardima koji su nekada važili. Vodili smo
računa o svakom detalju i posvetili dovoljno vremena svemu. Zbog toga smo i snimali ovaj film dve godine – istakao je Nedeljko Bajić.

Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju „Telekom Srbija“, dodala je da su „Heroji Halijarda“ jedan od najozbiljnijih projekata ove kompanije.

– „Heroji Halijarda“ su grandiozan i najveći projekat koji je „Telekom Srbija“ radio do sada. Projekat koji diže standarde celokupne srpske i regionalne kinematografije, jer je u pitanju zaista kompleksna i kvalitetna produkcija. Ovaj projekat je nabijen emocijama koje dolaze iz segmenta ljubavi, herojstva, junaštva i patriotizma. „Heroji Halijarda“ su film koji ostavlja snažan utisak, kao i naša uspešna saradnja sa „Contrast studiosom“ – izjavila je Aleksandra Martinović.

U obraćanju novinarima, Radoš Bajić, zahvalio se svima koji su mu omogućili da realizuje, kako je on to rekao – projekat koji se u karijeri nekog autora dogodi samo jednom.

– Nemam na šta da vam se požalim, samo mogu ponosno da se zahvalim svima koji su verovali u „Heroje Halijarda“. Miran sam i veoma srećan i zadovoljan. Raduje me što u Srbiji imamo publiku koja želi da vidi ovaj film, na isti način na koji smo ga i mi doživeli, a tome u prilog govori i rasprodata premijera u Beogradu. Imao sam izuzetne kolege koautore i saradnike, od Duška Kovačevića i Strahinje Madžarevića koji su mi pomogli u radu na scenariju, preko sjajnog kostimografa Borisa Čakširana, majstora maske Mire Stevović, scenografa Jelene Mirković, montažera Stevana Marića i, naravno, moje Jelene i Predraga Jočića. Možda u Holivudu, u pogledu vizuelnog doživljaja i specijalnih efekata, postoji nešto bolje, ali i ljudi iz holivudske produkcije koji su videli ovaj film, odali su nam priznanje na onome što smo uradili – rekao jenaš proslavljeni glumac, reditelj i scenarista, napominjući da su iza projekta „Heroji Halijarda“godine rada i hiljade pređenih kilometara bez ijednog incidenta. Takav uspeh je, smatra on, moguć samo zahvaljujući tome što u njegovoj ekipi nije bilo slabe karike.

Svečana premijera filma „Heroji Halijarda“ zakazana je za 10. oktobar 2023. godine. Novosadska premijera održaće se dan kasnije, a film u bioskopsku distribuciju kreće od 12. oktobra širom Srbije i regiona. Distributer je beogradska kuća Art Vista. Filmski centar Srbije (FCS) podržao je nastanak ovog ostvarenja.