Film „Nedelja“ u bioskopima širom Srbije

U bioskopsku distribuciju od 18. januara ulazi igrani dugometražni film „Nedelja“, biopik o životu popularnog pevača Džeja Ramadanovskog. Film je režirao Nemanja Ćeranić („Lihvar“) po scenariju Stefana Boškovića, a glavnu ulogu tumači Husein Alijević, poklonicima dens-muzike poznat kao Husa iz grupe Beat Street. Premijera je održana 16. januara 2024. godine.

Film je snimljen tokom proleća i jeseni 2023. godine na lokacijama u Beogradu (Dorćol) i Pančevu, i nastao je u produkciji kuća Telekom Srbija i Pelicula Production. Projekat je podržan na konkursu FCS u kategoriji „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova“.

U obrazloženju komisije stoji da je to: „Uzbudljiva priča o životu Džeja Ramadanovskog, smeštena u kontekst prohujalog vremena koje budi nostalgiju, data je bez suvišne patetike, sa upečatljivim likovima.“

Priča prati život popularnog pevača Džeja Ramadanovskog od 1976. do 1992. godinr, odnosno od njegove najranije mladosti do ulaska u muzičke vode . Džej je dorćolski dečak, neverovatno šarmantan i velikodušan. Plemenit u namerama i baksuzan, što je razlog zbog čega je deo mladosti proveo u popravnim domovima. Džej je u domu, nedeljom, kada se cela porodica okuplja. Potisnuta tuga je okidač za njegovu motivaciju da postane „neko važan”. On ne zna kako to da postane niti zna čime bi se bavio. Pevanje mu je tek usputna zabava. Mnogo više vremena i koncentracije troši na šibicarenje i dorćolske kockarske igre – krleč i barbut. Nakon slučajnog susreta sa hitmejkerima Marinom i Futom, Džejeva muzička karijera dobija na zamajcu. Od 1987. postaje sve popularniji, ali Džej ostaje isti, dok se svi oko njega menjaju.

Pored Alijevića, u filmu glume Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Maša Đorđević, Milica Janevski, Zlatan Vidović, Stojša Oljačić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović i drugi. Direktori fotografije su Aleksandar Karaulić i Predrag Gavrilović, scenograf je Zoran Jokić, za kostime je zadužen Nebojša Lipanović, a za masku i šminku Tijana Draguljević. „Nedelja“ nastaje na talasu biografskih filmova o popularnim srpkim muzičarima, a koji je inicirao Bjelogrlićev „Toma“.