Film „Oluja“ je stigao u srpske bioskope

Premijera „Oluje“ održana je 17. januara 2023. u Beogradu, nakon čega je počela bioskopska distribucija ovog filma. „Oluja“, film nastao u okriju Omega produkcije, opisuju situacije sa kojima se srpski živalj suočavao u leto 1995. godine u Republici Srpskoj Krajini i donosi priču o egzodusu 250.000 Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. Ovo je ujedno i prvi film, piše u saopštenju produkcije, koji se bavi temom jedne od najvećih tragedija našeg naroda.

Režiju i scenario filma potpisuje Miloš Radunović, a film je nastao po ideji Omega produkcije iz Beograda i pod pokroviteljstvom Telekom Srbije. Kada smo ga pitali šta publika može da očekuje od „Oluje“ i zašto je ovaj projekat važan, Radunović je rekao: „Mislim da će ovaj film iznenaditi gledaoce. Jeste to pre svega ratna drama, ali ima tu primjesa raznih drugih žanrova – od akcije, preko trilera, filma ceste i vesterna, pa sve do komedije. Trudili smo se da se ne bavimo politikom već stradanjem malog čoveka koji je u takvim situacijama uvjek kolateralna šteta.  Što se važnosti filma tiče, mislim da je bitno da ne zaboravimo kao narod šta nam se dešavalo i da se trudimo da nam se nikad više isto ne desi.“ Snimanje „Oluje“ je bilo veoma izazovno. „Izazova je bilo više“, kaže reditelj, „ali možda dva najveća su bile scene u kojima se pojavljuju izbegličke kolone, kao i  broj lokacija na kojima je snimano – imali smo preko 300 lokacija i tolika selidba je baš bila iscrpljujuća za sve. Ali, vredelo je pomučiti se.“

Glumačku ekipu „Oluje“ predvode Jovo Maksić, Marija Pikić, Ivan Vujić, Zlatan Vidović i Ljubiša Milišić, a važne uloge u filmu tumače i nedavno preminuli Davor Janjić, te Jelena Čović i Milica Stanković. Producenti filma su Nemanja Mićić i Vladan Anđeković, a svoj doprinos nastanku „Oluje“ dali su direktor fotografije Bojan Babović, kompozitor Aleksandar Ranđelović, montažer Aref Zaabi, kostimografkinja Gordana Angelovski, scenograf Mile Jeremić, scenograf opreme Zoran Jokić, snimatelj zvuka Nemanja Novičić,  dizajner zvuka Igor Lončar i maskerka Tijana Draguljević.

Đ. B.