Filmska tribina: „Gnevni filmovi“ o uspehu filma „Nedelja“

Trideset i treća tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, ujedno i prva u 2024. godini, biće održana u petak, 23. februara u Tribinskoj sali (prvi sprat Doma omladine Beograda). Petu sezoni ciklusa filmskih tribina „Gnevni fimovi“ otvoriće priča o velikom bioskopskom hitu, filmu „Nedelja“ koji je do sada pogledalo preko 400.000 gledalaca. Gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Nemanja Ćeranić i direktori fotografije Aleksandar Karaulić i Predrag Gavrilović. Tribina počinje u 20 časova i trajaće sat vremena. Ulaz je slobodan.

Dugometražni film „Nedelja“, biopik o životu popularnog pevača Džeja Ramadanovskog, premijeru je imao 16. januara 2024. godine, a dva dana kasnije je ušao u redovnu bioskopsku distribuciju ostvarivši ogroman uspeh kod gledalaca. Film je režirao Nemanja Ćeranić („Lihvar“, predstojeća „Volja sinovljeva“) po scenariju Stefana Boškovića, a glavnu ulogu tumači Husein Alijević, poklonicima dens-muzike poznat kao Husa iz grupe Beat Street. Koreditelj filma je Miloš Radunović.

„Nedelja“ prati život popularnog pevača Džeja Ramadanovskog od 1976. do 1992. godine, odnosno od njegove najranije mladosti do ulaska u muzičke vode. Pored Alijevića, u filmu glume Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Maša Đorđević, Milica Janevski, Zlatan Vidović, Stojša Oljačić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović i drugi. „Nedelja“ je nastala na talasu biografskih filmova o popularnim srpskim muzičarima, a koji je započeo Bjelogrlićev/Lisinčev „Toma“.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Peti ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2024. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Nemanja Ćeranić, foto: Đorđe Bajić

Bajić i Janković već četvrt veka predano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu pišu za nedeljnik „Vreme“,  knjižene kritike objavljuju u  „Bukmarkeru“ i „Nedeljniku“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazin“, „Huper“ i druge časopise/portale, a takođe su od 2016. do 2023. godine uređivali portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2021) i „Umri, ljubavi!“ (2023). Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.