„Gnevni filmovi“ o ostvarenju „Radnička klasa ide u pakao“, gost Mladen Đorđević

U fokusu majskog izdanja ciklusa tribina „Gnevni filmovi“ je provokativni srpski film „Radnička klasa ide u pakao“ scenariste i reditelja Mladena Đorđevića. Tribina posvećena ovom nagrađivanom ostvarenju biće održana u petak, 10. maja 2024. godine, s početkom u 20 časova, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Ulaz na tribinu je besplatan, a moderatori i autori tribine, Đorđe Bajić i Zoran Janković, tom prilikom ugostiće Mladena Đorđevića i druge članove autorskog dela ekipe pomenutog filma.

Film „Radnička klasa ide u pakao“ imao je nacionalnu premijeru u „Glavnom takmičarskom programu“ ovogodišnjeg 52. FEST-a, gde je gde je  i nagrađen sa tri nagrade, uključujući i onu za najbolju režiju. Film prati harizmatičnu Svetlanu (Tamara Krcunović) i bivšeg robijaša Miju (Leon Lučev) koji se udružuju sa radnicima propale fabrike kako bi istražili mistične puteve nade i pravde. U filmu glume Ivan Đorđević Džudi, Lidija Kordić, Silvija Križan, Mirsad Tuka, Momo Pićurić, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić, Nataša Aksentijević, Vahid Džanković… Ova angažovana drama sa elementima trilera, horora i groteske na veliko platno donosi junake, autsajdere koji se u košmarnoj svakodnevici suočavaju sa nečim mnogo jačim i većim od sebe.

Mladen Đorđević je diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu sa dugometražnim dokumentarnim filmom „Made In Serbia“ (2005). Autor je više kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Njegov prvi dugometražni igrani film je kultni „Život i smrt porno bande“ (2009). Režirao je priču „Saša“ u omnibusu „Jednaki“ (2014). Na 48. FEST-u prikazan je i nagrađen njegov hibridni film „Sumrak u bečkom haustoru“ (2020). Trenutno priprema novi dugometražni igrani film čiji je radni naslov „Ljubavna soba“, a čije bi snimanje trebalo da počne u februaru 2025. godine.

Film „Radnička klasa ide u pakao“ premijerno je prikazan na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, kao i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a domaća publika mogla je da ga premijerno samo na 52. FEST-u. Pored nagrade za najbolju režiju, film je ovenčan i nagradom „Nebojša Đukelić“ za najbolji film u glavnom takmičarskom programu festivala. Osvojio je i nagradu FEDEORA za najbolje evro-mediteransko ostvarenje. Film se od 11. aprila 2024. nalazi na redovnom repertoaru domaćih bioskopa. „Radnička klasa ide u pakao“ traje 127 minuta, i distribuira je MCF Megacom Film.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Peti ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2024. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.