Izložba povodom 100 godina od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje u Kinoteci

U susret stogodišnjici rođenja jednog od najznačajnijih komičara domaće kinematografije Miodraga Petrovića Čkalje, Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu posvećenu čoveku koji ni danas ne prestaje da unosi vedrinu i radost u srca mnogih ljudi u zemlji i regionu.

„Može se reći da je Čkaljina glumačka pojava postala personifikacija filmske i televizijske komedije kod nas. Uvek je uzbudljivo iznova prilaziti takvim ličnostima, umetničkim delima ili fenomenima koji su do te mere postali delom popularne kulture, da se naizgled čini kako o njima sve znamo i da nema potrebe o njima misliti, analizirati ih i tumačiti”, rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Izložba „Pobeda osmeha”, autorke Irine Kondić, kustosa Jugoslovenske kinoteke, biće svečano otvorena u Uzun Mirkovoj 1, u utorak, 19. marta, u 19 časova. Najrazličitije čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji – Pepi („Zajednički stan“, 1960), Jordan („Servisna stanica“, 1961), Predrag i Nenad („Bog je umro uzalud“, 1969), Jare („Paja i Jare“, 1973), Firga („Avanture Borivoja Šurdilovića“, 1980) i druge – dočaravaju inserti, fotografije i plakati u jednom delu izložbe. Drugi deo izložbe čine lične stvari i predmeti našeg čuvenog glumca, kao i printovi fotografija koje je Кinoteci ustupila porodica Petrović. Fotografije predstavljaju Čkaljin privatni život i veliki deo njegove karijere: ranu mladost, prizore u krugu porodice, scene sa snimanja na radiju i televiziji, u pozorištu, sa kolegama, emotivne trenutke…

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kinoteke i kompanije Avala studios (bivši Avala film), publika će moći da vidi originalni kostim čuvenog Jovanče Micića, Čkaljine glavne uloge u filmu „Put oko sveta“ (1964), u režiji Soje Jovanović. Digitalno restaurisanu verziju tog filma publika može pogledati nakon otvaranja izložbe, u Sali „Makavejev”, a ulazak na projekciju je besplatan.