Kultni filmovi na plakatima studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Jugoslovenskoj kinoteci

U susret obeležavanju 75 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, osim niza aktivnosti u tu čast, biće priređena i izložba SADNEKAD, koju je Kinoteka prvi put organizovala pre tri godine u saradnji s Fakultetom primenjenih umetnosti  iz Beograda.

Koncept izložbe je osvežen, tako da će se za razliku od prethodnih postavki, koje su se bavile kultnim ostvarenjima srpske i jugoslovenske kinematografije, na ovogodišnjoj postavci naći radovi mladih kreativaca inspirisani klasicima svetskog, ali i domaćeg filma.

Naime, Fakultet dramskih umetnosti pripremio je listu filmova koje treba da vide kandidati za upis na osnovne studije tog fakulteta, a koji će se u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom prikazivati u sali u Kosovskoj ulici od 11. maja do 11. Juna ove godine. Ova korisna praksa uvedena je u proleće prošle, 2023. godine, kada je uoči prijemnih ispita mladim filmofilima omogućeno da se u Kinoteci, na velikom ekranu, upoznaju s nekim od klasika svetske i domaće kinematografije.

„Kinoteka je ove godine „posredovala“ između dve visokoobrazovne umetničke institucije. Studenti treće i četvrte godine FPU na predmetu Plakat, u klasi profesorke Elde Stanković, dobili su listu više od 90 filmova s nekoliko katedri FDU – montaže, režije, dramaturgije, vizuelnih efekata, animacije i gejm arta, kamere i produkcije – kako bi kreirali nova alternativna grafička rešenja plakata. Na taj način afirmišemo mladost i kreativnost, a u isto vreme pružamo mladim ljudima uvid u sam vrh svetske i domaće kinematografije”, kaže kustos Jugoslovenske kinoteke i autorka koncepta SADNEKAD, Irina Kondić.

U novom, savremenom izdanju našli su se filmovi: Telesna straža , Građanin Kejn, Sedmi pečat, Pariz, Teksas, Taksista, Lice sa ožiljkom, ali i Majstori, majstori, Otac na službenom putu, Lepa sela lepo gore i mnogi drugi.

Uz nova rešenja postavljeni su i printovi originala iz bogate zbirke plakata i ostalih fondova Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Izložba SADNEKAD svečano je otvorena 5. juna u 17 časova, u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 (u Beogradu).

Z. J.