„Lazarev put“ Ivana Jovića premijerno prikazan i nagrađen na Nepalu

Svetska premijera filma „Lazarev put“, ranije poznatog pod radnim naslovom „Senoviti Mediteran“, održana je 15. marta 2024. na Međunarodnom filmskom festivalu u Nepalu.

Novi film Ivana Jovića osvojio je tom prilikom nagradu Međunarodne federacije filmskih društava (IFFS) „Don Kihot” za najbolji igrani film, te je pohvaljen zbog eksperimentalnog nadrealizma i inspirativne priče.

Nagrada „Don Kihot” je priznanje Međunarodne federacije filmskih društava (IFFS) koje se dodeljuje na odabranim festivalima. Žiri FICC-a na svakom festivalu sastoji se od aktivista filmskih društava iz različitih zemalja sveta, koji su izabrani među nominacijama nacionalnih federacija filmskih društava. Sastoji se od plakete i diplome, kao i promocije filma širom sveta među filmskim društvima.

Međunarodna federacija filmskih društava (IFFS) osnovana je 1947. godine u Kanu od strane grupa filmskih društava iz zemalja širom sveta i poznata je i kao Federacija internacionale des Cine-Clubs (FICC). Do 2021. godine, više od 40 zemalja je zastupljeno u ovoj međunarodnoj organizaciji Ivan Jović, reditelja filmova „Isceljenje“ i „Zaveštanje“, snimio je „Lazarev put“ u kom glavne uloge igraju Ivan Bosiljčić, Žarko Radić, Nebojša Dugalić i Judita Franković Brdar. Scenario za „Lazarev put“ napisala je Monja Jović.

Bosiljčić glumi uličnog umetnika Lazara koji se suočava se sa životnim izborima, savlađujući prepreke neobične birokratije na malom ostrvu daleko od kuće. Ova arthaus misterija traje 90 minuta i nastala je u koprodukciji Srbije i Grčke.

„Lazarov put“ stiže pred domaću bioskopsku publiku 18. septembra 2024.

Đorđe Bajić