Lokacije za snimanje dostupne na sajtu Filmtastic East Serbia

Višemesečni projekat Filmtastic East Serbia osmišljen u cilju da popularizuje bogato nasleđe i mističnu prirodu Istočne Srbije i predstavi je kao atraktivnu destinaciju za snimanje, u novembru je doživeo uspešno finale.

Tokom prethodnih meseci, Srpska filmska asocijacija (SFA), zajedno sa Asocijacijom za razvoj održivih zajednica – TOC iz Zaječara mapirala je postojeće i nove lokacije u ovom regionu, i time napravila bazu od 32 lokacije na području opstina Zaječara, Negotina i Majdanpeka. Fotografski i video materijali napravljeni tokom projekta učiniće sve ove lokacije dostupnim na vebsajtu Film in East Serbia. Nova platforma će biti posvećena predstavljanju svih pogodnosti i potencijala koje ovaj deo Srbije nudi filmskim produkcijama, a objediniće i sve korisne kontakte na lokalu, uz osvrte na priče sa ranijih snimanja u tim krajevima.

“Pokretanjem posebnog sajta koji promoviše lokacije u Istočnoj Srbiji, i uključivanjem domaćih stanovnika koji najbolje poznaju njen potencijal i lepote, otvaraju se nove prilike ne samo za razvoj turističkih ponuda ovih krajeva, već se podstiče mogućnost da se ove lokacije češće koriste i kao filmski setovi, čime se otvara put za razvoj filmskih tura” – rekla je Tanja Mitic, koordinatorka za mapiranje filmskih lokacija ispred Srpske filmske asocijacije.

Ova baza sadrži više od 300 fotografija i isto toliko fotografija u 360* formatu, kao i preko 30 videa snimljenih dronom, a sve sa idejom da se što bolje prikažu lokacije i ponude informacije neophodne filmskim produkcijama za sve buduće projekte. Takođe, na sajtu Film in East Serbia posetioci će moći da se informišu i o skautima za izviđanje terena u Zaječaru, Negotinu i Majdanpeku, kao i da pročitaju najzanimljivije filmske priče sa tih područja.

Sajtu možete pristupiti OVDE.

Projekat Filmtastic East Serbia nastavak je Film Friendly programa koji SFA sprovodi već celu deceniju, a koji je fokusiran na uspostavljanje bliže saradnje filmskih ekipa i predstavnika javne uprave. Tokom ovog ciklusa projekta, jedan od ciljeva bio je da se lokalno stanovništvo osposobi za saradnju sa filmskim sektorom i ohrabri da se uključi u proces filmske produkcije. S tim u vidu, u septembru je održana trodnevna obuka za saradnike u sektoru filmskih lokacija koju je pohađalo 14 polaznika iz Zaječara, Negotina i Majdanpeka. Na dinamičnom treningu koji je vodila menadžerka produkcije Đurđa Vitorović, učesnici su dobili detaljan uvid u to šta je filmska lokacija, kako joj treba pristupiti i kako funkcioniše sektor filmskih lokacija. Trening ih je osposobio da bolje upoznaju lokalni teren i da time asistiraju produkcijama u početnoj fazi istrazivanja i pripreme snimanja.

Po istraživanjima Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije (RARIS), ovaj region je tokom 2022. godine posetilo oko 295.000 turista, što je istorijski rekord kada je u pitanju broj zabeleženih dolazaka turista u ovaj deo zemlje. Lokacije koje turisti najčešće obilaze su Nacionalni park Đerdap, brojni delovi Stare planine, Rtanj, Krupajsko vrelo, Srebrno jezero, zatim lokaliteti od velikog kulturno-istorijskog značaja kakvi su Lepenski vir, Gamzigrad, Trajanov most i tabla. Sve popularnije su “manje očigledne” atrakcije poput Rogljevačkih i Rajačkih pivnica u blizini Negotina gde su snimani brojni domaći filmovi i serije, uglavnom novijeg datuma.

Projekat Filmtastic East Serbia je, zajedno sa još 11 projekata u šest opština i gradova usmerenih na razvoj kreativnih industrija i promociju kulturnog nasleđa i turizma u Istočnoj Srbiji, podržan sredstvima Evropske unije i Vlade Nemačke, kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ. Cilj svih projekata je da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i tako doprinesu ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica u Topoli, Negotinu, Donjem Milanovcu, Kladovu, Zaječaru i Golupcu i pomognu im u stvaranju novih turističkih proizvoda.