MESEC EVROPSKOG FILMA

Kulturni centar “Mija Aleksić”, posredstvom Evropske filmske akademije i Mreže kinoprikazivača Srbije, od 1. novembra do 9. decembra 2023. godine učestvuje u programu  pod nazivom MESEC EVROPSKOG FILMA.

Tokom šest nedelja, ljubitelji filma moći će da pogledaju ostvarenja evropskih autora i produkcija. Zahvaljujući Europa Cinemas-u, projekcije će biti upriličene u najatraktivnijim bioskopskim salama u više od 70 gradova, od Rejkjavika do Atine, i od Lisabona do Bukurešta, uključujući i male gradove poput Gornjeg Milanovca. Kulturni centar “Mija Aleksić” trenutno je jedini bioskop u Srbiji koji učestvuje u realizaciji ove velike evropske manifestacije. Uz Srbiju, po prvi put, u projekat Mesec evropskog filma uključiće se i partneri iz: Albanije, Gruzije, Moldavije, Severne Makedonije i Turske.

Uz bogat filmski repertoar, na programu bioskopa širom Evrope biće i posebni programi, događaji i odabrane retrospektive.
Partneri Meseca evropskog filma, globalna platforma za strimovanje MUBI i DAFilms staviće fokus na evropska filmska ostvarenja, pružajući mogućnost ljubiteljima filma da kroz domaću produkciju, igrana i dokumentarna ostvarenja, daju svoj doprinos.
Mesec evropskog filma obuhvatiće pokretanje EVROPSKOG FILMSKOG KLUBA Evropske filmske akademije i Evropski dan umetničkog filma. Umesto jedinstvenog kataloga, svaki bioskop koji učestvuje u projektu napraviće program u skladu sa svojim mogućnostima, pri tom zadovoljavajući ukus svoje publike. Manifestacija će se završiti 9. decembra 2023. godine u Berlinu, 36. dodelom evropskih filmskih nagrada.Kako najavljuju iz Evropske filmske akademije MESEC EVROPSKOG FILMA nastaviće da raste svake godine kako bi uključio sve više mesta i načina da se ljubitelji filma pridruže ovoj velikoj proslavi evropskog filma.
MESEC EVROPSKOG FILMA podržava Program Kreativna Evropa MEDIA Evropske unije. Partneri su : Europa Cinemas, CICAE, DAFilms i MUBI.

viber_image_2023-12-03_17-47-11-814
viber_image_2023-12-03_17-47-12-601
viber_image_2023-12-03_17-47-12-878

Претходна
Следећи