Nagrada MKS za najbolji igrani srpski film 2021/2022. pripala je filmu “LETO КADA SAM NAUČILA DA LETIM”

Novoustanovljena Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film pripala je ostvarenju  „Leto kada sam naučila da letim“ u režiji Radivoja Andrića i u produkciji filmske kuće Sense Production (producenti: Maja Popović Milojević i Milan Stojanović).

Upravni odbor Mreže kinoiprikazivača Srbije je na predlog Programskog saveta Mreže kinoprikazivača Srbije, na svojoj sednici održanoj 12. jula 2022. godine, ustanovio Nagradu Mreže kinioprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film. Nakon završetka glasanja i obrade rezultata, Upravni odbor Mreže kinoprikazivača Srbije doneo je Odluku o najboljem igranom srpskom filmu 2021/2022. Na osnovu najviše prosečne ocene nagrada je pripala filmu „Leto kada sam naučila da letim“.

Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.

Sjajnu glumačku ekipu čine talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović. „Leto“ je bilo jedan od najvećih ovogodišnjih hitova u srpskim bioskopima, a osvojilo je i Nagradu Evropske asocijacije filma za decu koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu.

Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film će biti uručena na ceremoniji svečane dodele 26. novembra 2022. godine na Mećavniku, u okviru predstojeće Konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije.

 

Đorđe Bajić