Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film

I ove godine Mreža kinoprikazivača Srbije dodeljuje nagradu za najbolji domaći igrani film.

U razmatranje za ovu nagradu ulaze svi dugometražni igrani filmovi većinski srpske produkcije koji su premijerno prikazani u bioskopima u Srbiji u periodu od 1. juna 2022. do 31. maja 2023. godine, odnosno filmovi koji su namenjeni za bioskopsko prikazivanje i koji su imali svoju prvu zvaničnu projekciju u navedenom periodu (bilo na festivalu, redovnom bioskopskim repertoaru, ili onlajn).

Strukovni žiri za nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji srpski film čine svi članovi Mreže kinoprikazivača Srbije (kolektivni, pojedinačni, i počasni), a svaki član Mreže kinoprikazivača Srbije ima pravi da glasa samo jednom. Članovi žirija će u periodu od 18. do 22. decembra 2023. godine, izvršiti onlajn glasanje i doneti konačnu odluku o najboljem srpskom filmu, po principu bodovanja od jedan (1) do pet (5). U slučaju da dva ili više filmova imaju isti broj bodova, oni će ravnopravno poneti nagradu za najbolji srpski igrani film.

Na preliminarnoj listi filmova koji konkurišu za nagradu mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film nalaze se ostvarenja: „KOMUNISTIČKI RAJ“, „USEKOVANJE“, „ALA JE LEP OVAJ SVET“, „PORNO PRIČA“, „VUČIJE BOBICE“, „KOMEDIJA NA TRI SPRATA“, „SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI“, „DŽEM OD KAVIJARA“, „DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?“, „TRAG DIVLJAČI“, „VERA“, „OLUJA“, „INDIGO KRISTAL“, „MUNJE: OPET!“

Ukoliko se neki film ne nalazi na listi, a imao svoju prvu zvaničnu projekciju u skladu sa zadatim parametrima, Mreža kinoprikzivača poziva sve zainteresovane (producente, reditelje, distributere…) da prijave svoje filmove najkasnije do 17. decembra 2023. godine putem elektronske pošte: najfilm@cinemanetwork.rs, i da zajedno sa prijavom dostave dokaze o prikazivanju filma u skladu sa stavomovima u Pravnilniku. Nakon isteka ovog roka i razmatranja prijava od strane Programskog saveta MKS, Upravni odbor MKS utvrđuje konačnu listu filmova.

Mreža kinoprikazivača Srbije objavila je ovaj Pravilnik i poziv na zvaničnoj internet stranice Mreže kinoprikazivača Srbije – www.cinemanetwork.rs.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji svečane dodele nagrade, a datum i mesto biće objavлјeni naknadno.