Nagrađivani dokumentarni film „Flašaroši“ autora Nemanje Vojinovića stiže u bioskopsku distribuciju

Nakon nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala i nagrade za najbolji dokumenarni film u regionalnoj selekciji nedavno završenog, devetnaestog po redu izdanja Filmskog festivala „Slobodna zona“, srpsko-slovenačka koprodukcija, dokumentarna, kako navode autori, i vestern drama „Flašaroši“ reditelja Nemanje Vojinovića 9. novembra ući će i u redovnu bioskopsku distribuciju u našoj zemlji.  Distributer je kuća Five Stars Film Distribution.

Ekipu filma čine reditelj Nemanja Vojinović, producentkinja Marija Stojnić, koproducentkinja Viva Videnović, montažer Dragan von Petrovic, direktor fotografije Igor Marović, dizajner zvuka Boštjan Kačičnik, kompozitor Predrag Adamović.

Vojinovićev film donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca. Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije.

Reditelj Nemanja Vojinović film je snimao sedam godina u Vinči, na jednoj od najvećih deponija u Evropi. Iznad arheoloških slojeva najznačajnije praistorijske civilizacije danas rade sakupljači plastičnih flaša. U ovom „dokumentarnom vesternu“, kako ga je reditelj opisao, pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će i njihovi poslovi postati deo prošlosti.

„Flašaroši“ su nastali u produkciji kuća RT Dobre Nade, Set Sail Films i URGH!. Film su podržali Filmski Centar Srbije i TV Slovenija. Zastupnik za svetsku prodaju filma je Taskovski Films. Irena Taskovski iz kuće Taskovski Films zadužena je za međunarodnu prodaju prava za film. „Flašaroši“ traju 84 minuta.

Zoran Janković