Novo u bioskopima – 2. maj 2024. godine

Praznici su u toku, te je možda upravo to razlog što nas od sutrašnjeg dana, četvrtka, 2. maja 2024. godine, u ponudi ovdašnjih bioskopa i prikazivača očekuje samo jedan naslov; u pitanju je skandinavski film „Obećana zemlja“ sa nadaleko čuvenim Madsom Mikelsenom na čelu glumačkog ansambla tog ostvarenja. Više podatraka i informacija o „Obećanoj zemlji“ upravo sledi.

Obećana zemlja (Danska, Švedska, Norveška, Nemačka, 2023)

Izvorni naslov: Bastarden /The  Promised Land

Reditelj: Nikolaj Arcel

Scenario: Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen (po romanu Ide Jessen)

Direktor fotografije: Rasmus Videbæk

Uloge: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Gustav Lindh, Kristine Kujath Thorp, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Thomas W. Gabrielsson, Jacob Lohmann, Magnus Kreppe

Žanr: biografski / istorijski / drama

Trajanje: 127 minuta

Distributer: MCF Megacom Film

Početak bioskopskog prikazivanja: 11. april 2024. godine

Sinopsis: U Danskoj, u 18. veku, kapetan Ludvig Kalin ponosni, ambiciozni, ali osiromašeni ratni heroj kreće u osvajanje ogromne, nenaseljive zemlje na kojoj naizgled ništa ne može da izraste. On namerava da na njoj uzgaja useve i da u ime kralja izgradi koloniju i stekne plemićku titulu. Ovo lepo, ali zastrašujuće područje takođe je pod kontrolom nemilosrdnog plemića Frederika De Šinkela koji predoseća da njegovoj moći predstoji pretnja, usled čega dolazi do surovog okršaja dvojice muškaraca.

Kongens Land – Zentropa – Nikolaj Arcel

Prema rečima reditelja Arsela, koji je sa Mikelsenom poslednji put sarađivao na filmu „Kraljevska afera“ iz 2012. godine, kada je i nominovan za nagradu Oskar za najbolji strani film, novo istorijsko ostvarenje „Obećana zemlja“ snimljeno je prema noveli Ide Jesen, ali inspirisano i istinitom ličnošću kapetanom Ludvigom. o kom se vrlo malo zna, te je ovaj film zapavo adaptirana fikcija zasnovana na stvarnoj ličnosti. Osim toga, Arcel (1972) je autor mnogobrojnih scenarija, uključujući – i za prvi film u hvaljenoj Milenijumskoj trilogiji – „Devojka sa tetovažom zmaja“ (2009), film koji mu je donela nominaciju za nagradu BAFTA, a  ovenčan je i u Berlinu sa Srebrnim medvedom za pomenutu „Kraljevska aferu“, za najbolji scenario. Direktor fotografije, Rasmus Videbæk, za svoj snimateljski doprinos „Obećanoj zemlji“ nagrađen je Evropskom filmskom naradom, baš kao i Mads Mikelsen za glavnu rolu u istom filmu, koji je, pored toga, osvojio i nominaciju za istu nagradu u segmentu najboljeg filmskog kostima. Tome treba dodati i učešća na viđenim filmskim festivaslima, među kojima su i: Palm Springs, enecija, Toronto, San Sebastijan, Busan, Talin, Valjadolid, Sevilja, Cirih, Marakeš…

En film af Nikolaj Arcel

I to nije sve, jer „Obećana zemlja“ može da se podiči i sa sedam nominacija za Bodil, dansku nacionalnu filmsku nagradu, gde je ovaj film na kraju te „trke“ požnjeo čak i četiri odličja (za nabolji film, za najboljeg glavnog glumca, za nabolji snimateljski rad, za najbolju scenografiju). Pomenuto ostvarenje je snimano u Češkoj, Nemačkoj, Švedskoj i Danskoj, a, sasvim očekivano, bilo je i nacionalni predstavnik Danske u borbi za Oskara, u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Zoran Janković