O hit filmu „Za danas toliko“ u Domu omladine Beograda

Ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda nastaviće se i u aprilu. U žiži aprilskog izdanja biće „Za danas toliko“ scenariste i reditelja Marka Đorđevića,  film koji je već dve nedelje najgledaniji u našim bioskopima.


Tribina pod naslovom: „Za danas toliko: Kad se neko nekom dobrom nada“ biće održana u petak, 19. aprila 2024. godine, s početkom u 20 časova u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Ulaz na tribinu, kao i uvek, biće besplatan, a moderatori i autori tribine, Đorđe Bajić i Zoran Janković, tom prilikom ugostiće glumicu Ivanu Vuković, reditelja/secnaristu Marka Đorđevića, producenta Miloša Pušića i flumca Filipa Đurića.

Ovaj film imao je premijeru u „Glavnom takmičarskom programu“ ovogodišnjeg 52. FEST-a, gde je ovenčan sa dva festivalska priznanje (nagradom za Ivanu Vuković, za najbolju žensku ulogu, i Nagradom lista „Politika“ za najbolji srpski film). U filmu glume Radnja filma je fokusirana na svakodnevnicu porodice Šarenac iz Kragujevca, a glavne uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Mijona Pejaković i Milica Jovović. U bioskopsku distribuciju u našoj zemlji „Za danas toliko“ je ušao 28. marta.

Epizodu podkasta „Filmoholik“ u kome su gostovali Ivana Vuković i Filip Đurić možete pogledati ovde:

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Peti ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2024. godine donosi osam tribina u čijem fokusu su najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković već četvrt veka predano prate srpski i svetski film. Autori su filmskog podkasta „Filmoholik“ i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu pišu za nedeljnik „Vreme“,  knjižene kritike objavljuju u  „Bukmarkeru“ i „Nedeljniku“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazin“, „Huper“ i druge časopise/portale, a takođe su od 2016. do 2023. godine uređivali portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2021) i „Umri, ljubavi!“ (2023). Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.