Održana konferencija za medije povodom svetske premijere filma „YU Grupa – Trenutak sna“ na 51. FEST-u

Svetska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.  Film „YU Grupa – Trenutak sna“ prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi. Na konferenciji za medije održanoj uoči premijere prisutnima se obratio deo ekipe filma.

Darko Lungulov, autor ostvarenja je o odluci da snimi film o YU Grupi rekao: „Ideja o filmu je nastala spontano, a prerasla u smišljeno. Nikola Čuturilo Čutura, muzičar i saradnik YU Grupe mi je prilikom jednog susreta rekao, to je bilo pre sedam i po godina, da će učestvovati na koncertu YU Grupe povodom njihovog 45. rođendana. U zanosu sam rekao da je to fenomenalna prilika da se taj događaj ovekoveči. Rešio sam da snimim koncert kako treba i to poklonim YU Grupi čiji sam fan od detinjstva. Zamolio sam Đorđa Arambašića da snimi koncert, i on je prvi i poslednji direktor fotografije filma. Kada sam gledao snimljeni materijal kasnije, video sam da je to dublja i šira priča, zamislio sam je kao priču o nama, porodici, bivšoj državi. I nastavio sam da ih pratim, ali nisam očekivao da će to biti sedam godina. U fokusu filma je YU grupa, porodica Jelić, ali i bivša država i sve što smo prolazili“.

Autor ostvarenja je na pitanje šta za njega znači FEST rekao da je to festival koji je i dalje jedna institucija isto kao što je to i YU Grupa. „Uz Fest sam odrastao kao gledalac, a zatim i kao filmadžija, kao autor. To je bitan festival na kojem smo se upoznavali sa svetom i filmovima. FEST je prava platforma da se sretnemo sa braćom Jelić i YU Grupom,“ kazao je Lungulov.

Dragi i Žika Jelić su o saradnji sa Lungulovim istakli da je to bilo jedno sjajno iskustvo koje nema veze sa sviranjem. „Nismo znali prvo šta nas čeka, kada je počeo da nam kači bubice i da putuje sa nama, da provodi vreme sa nama u kombiju, na koncertima posle koncerata, u hotelu, svugde je išao sa nama i tako iz godine u godinu. Onda smo se privikli i skoro da ne možemo više bez njega. Postao je pridruženi član benda. Očekujemo nove projekte u vezi sa YU Grupom pa da počnemo  ponovo,“ izjavili su članovi benda. „Mi nismo bili obaveštavani, obično se Petar dogovarao sa Darkom i pred put smo se obično nalazili ispred Hotela Jugoslavija, dolazimo Žika i ja kombijem i vidimo Darkovu ekipu – idem i ja sa vama. Tako je bilo sedam godina,“ duhovito su zaključili braća Jelić.

Petar Jelić se prisutnima obratio putem video poruke rečima: „Žao mi je što nisam sa vama, ali ćemo sutra na premijeri filma sigurno biti zajedno. Želim u ime benda Darko tebi da se zahvalim za sve divne trenutke u ovih sedam i po godina kada si dolazio i snimao, snimao i snimao trudeći se da ne propustiš nijedan trenutak koji bi mogao biti jako bitan za ovaj film. Želim da ti se zahvalim na poverenju što si baš meni udelio čast da svojom gitarom obojim trenutke mog i života mojih najmilijih. Na kraju želim da ti se zahvalim što si za sve nas ovekovečio jedno vreme, jednu zemlju i određene ljude koji sad sede među vama koji su pokretali jednu divnu stvar, novu stvar koja se ispostavila kao izraz cele jedne generacije a zove se rokenrol. Hvala ti Darko na tome, a Dragi i Žile jedva čekam da sutra sednemo zajedno i pogledamo film i prisetimo se svega.

Saša Radojević, bubnjar je o iskustvu rada od deset godina u grupi i o „ulozi“ u filmu konstatovao: „Ovo je bilo muzičko i ljudsko putovanje, fenomenalno iskustvo. Svugde sam svirao, ali ovo je bila  najveća čast u mom životu“.

Đorđe Arambašić, direktor fotografije je na konferenciji rekao: „Format snimanja sam prilagodio pravcu celog projekta. Darko i ja smo zadali sebi zadatak da ovom projektu damo veću težinu. Uglavnom sam snimao koncerte od prvog do poslednjeg koji je u filmu. Većinom sam bio na sceni. Izazovno je bilo to da kao i u svakom dokumentarcu ostanem nevidljiv za one koji izvode, da im ostavim mesta, da ne narušavam njihov scenski nastup, da me ne osete, a da ipak zabeležim i na neki način estetizujem tu neku viziju koju smo mi imali a odnosi se na to kako taj nastup izgleda i iz njihove i iz rediteljske vizure“.

„YU Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „YU Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Foto: Teodor Brković Gajin