Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije

Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“, biće održan 30. maja u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u 11 časova. Panelisti i publika će tom prilikom razmotrili ključna pitanja i izazove sa kojima se danas susreće srpska filmska industrija. Organizatori panela su Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, koji za cilj ima okupljanje predstavnika relevantnih institucija, ustanova i udruženja u oblasti kinematografije i filmske industrije, producenata, distributera i prikazivača. Moderator panela je Dragan Jovićević, filmski teoretičar i novinar NIN-a.

U trenutku kada srpski film učestvuje i osvaja nagrade na najznačajnijim filmskim festivalima, pravo je vreme da se osvrnemo na aktuelna pitanja naših filmskih pregalaca.  Kriza uzrokovana pandemijom virusa korona je prošla, ali tu su drugi izazovi. Кao rezultat velikih ulaganja u filmsku industriju, infrastrukturu i ogromnu podršku domaćoj kinematografiji naša zemlja je postala vodeća po broju snimljenih filmova i jedna od značajnijih destinacija za snimanje filmova.

Na panelu će biti razmatrane teme kao što su perspektive i razvoj kinematografije, finansiranje filmskih projekata, distribucija i promocija srpskih filmova, uloga prikazivača u podršci domaćem filmskom stvaralaštvu, kao i značaj obrazovanja i razvoja talenata.

Panel je podeljen u tri celine:

1. perspektive, razvoj kinematografije i novi izazovi;

2. produkcija, distribucija i promocija srpskih filmova, fokus na prikazivačku delatnost i na ulogu bioskopa;

3. razgovori o obrazovanju i razvoju talenata.

Cilj panela „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ je da se sagledaju novi izazovi i iniciraju novi načini za unapređenje poslovanja u filmskoj industriji. Domaći film mora da bude vidljiviji, a da bi se to postiglo neophodno je pokrenuti inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanost u bioskopima. Tehnološki izazovi, suočavanje sa smanjenjem broja publike u bioskopima, privlačenje nove publike, promene navika gledalaca, filmska piraterija, finasiranje, samo su neki od izazova savremenog srpskog filma. To su izazovi koji mogu biti prepreke, ali i prilika za inovacije i razvoj novih poslovnih modela.

Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ otvoren je za stručnu javnost.