Počela 18. Turneja Slobodne zone – osvajači Srebrnog lava i Srebrnog medveda u 50 mesta u Srbiji

Tradicionalna, prolećna filmska Turneja Slobodne zone, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala, uključujući i dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji”, i Srebrnog medveda u Berlinu, „Crveno nebo”, obići će do kraja juna preko 50 mesta u Srbiji.

Program je počeo 18. marta projekcijama u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Biblioteci „Sarvaš Gabor” u Adi, a posetiće i ovogodišnju nacionalnu prestonicu kulture Užice, zatim Zaječar, Guču, Zrenjanin, Kučevo, Bor, Lazarevac, Rumu, Ivanjicu, Požarevac, Kanjižu, Brus, Jagodinu, Kraljevo i mnoga druga mesta. Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i Vlasotince. Ceo program dostupan je ovde.

Turneja Slobodne zone jedan je od najobimnijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u našoj zemlji, sa ciljem stvaranja i negovanja filmske publike van velikih kulturnih centara.

Ta misija traje skoro od samog nastanka festivala – koji se svakog novembra održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – kako bi deo glavnog programa stigao i pred gledaoce u manjim sredinama i pružio im užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

 Ove godine na repertoaru turneje je sedam filmova, među kojima i osvajač Srebrnog lava – Velike nagrade žirija u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, kojim je i otvoren 19. Festival Slobodna zona u rasprodatoj Velikoj sali MTS dvorane. Film prati oca i ćerku iz jednog seoceta nedaleko od Tokija čiji životi bivaju uzdrmani odlukom velike firme da usred okolne šume izgradi luksuzni kamp.

Novo ostvarenje uglednog nemačkog autora Kristijana Pecolda, „Crveno nebo”, nagrađeno je Srebrnim medvedom – Velikom nagradom žirija u Berlinu i Zlatnim tornjem na Paliću. Reč je o komediji-melodrami koja prati četvoro mladih ljudi u jednom letnjikovcu na Baltičkom moru.

Na programu su i neki od nagrađenih filmova 19. Slobodne zone.

Posebno priznanje u Međunarodnoj selekciji pripalo je ostvarenju „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi, o starijem bračnom paru iz Čilea koji se, uz nežnost i smisao za humor, bori sa Alchajmerovom bolešću.

Film je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac i nagrađen je Gojom (španski Oskar) za najbolje iberoameričko ostvarenje.

„Rana oklevanja” turskog autora Selmana Nadžara dobio je nagradu Human Rights u okviru selekcije Horizonti Balkana. U glavnoj ulozi je mlada žena advokat koja se suočava sa moralnim dilemama, prinuđena da donese teške odluke sa potencijalnim posledicama i po druge ljude.

Najbolji film selekcije Prva dva koraka, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon, priča je o stidljivom tinejdžeru koji na raspustu upoznaje stariju neustrašivu devojčicu, zbog koje će biti spreman da prevaziđe svoje najgore strahove.

Publika će imati prilike i da se upozna sa fascinantnim životom ikone američke folk muzike Džoan Baez u dokumentarcu „Džoan Baez: Ja sam buka”, kao i sa dosad neviđenim prizorima iz života holandskog stanovništva s početka 20. veka u filmu „Draga Fiona”.

Zlo ne postoji FOTO 2023 NEOPA – Fictive

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Program po gradovima možete pronaći i proučiti ovde: https://slobodnazona.rs/program-po-gradovima-turneja/