Počela je prva Smotra dokumentarnog filma DokZima

Novi projekat mladih filmskih autora DokZima – Smotra dokumentarnog filma biće održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. Tokom manifestacije biće prikazana četiri domaća dokumentarna ostvarenja. Publika će imati priliku da svake srede u decembru u Beogradu u Dvorani Kulturnog centra Beograda i svakog četvrtaka u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), razgovara sa autorima nakon projekcija.

U sredu, 6. decembra u DKC-u u 20 časova, a potom u četvrtak, 7. decembra u 19 časova u KCNS, prikazan je film „Flašaroši“ autora Nemanje Vojinovića. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, kao i nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji festivala Slobodna zona.

 U okviru programa DokZima biće prikazani i filmovi „Prizvan i pozvan“ Luke Papića i Srđe Vuča (13. i 14. decembra), „Srećna nova, Jivu“ Mladena Kovačevića (20. i 21. decembra) i „Telenovela: Sivo u koloru“ Filipa Martinovića (27. i 28. decembra).

U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra bi trebalo da funkcioniše kao dodatna spona između filma i distributera koja će uz pomoć projekcija u dva grada pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop.

 Više o programu na Instagram profilu manifestacije: https://www.instagram.com/dokzima/