Počelo snimanje manjinske srpske koprodukcije „Belo se pere na devedest“ u režiji Marka Naberšnika

Kako je izvestio evropski filmski portal CinEuropa, Marko Naberšnik je nedavno počeo da snima svoj peti dugometražni igrani film „Belo se pere na devedest“. Reč je o adaptaciji/ekranizaciji istoimenog istinskog bestselera u Sloveniji, autobiografskog romana Bronje Žakelj, koja je zajedno sa rediteljem napisala scenario. Prema rasporedu snimanja, trajaće 32 dana i trajaće do kraja juna na lokacijama u Sloveniji (Ljubljana i Tržič), Italiji (Trst i Udine) i Hrvatskoj (Rovinj), a predviđeno je još osam dana snimanja. krajem septembra. U pitanju je i zvanična manjinska srpska koprodukcija.

Priča ovog filma počinje u Ljubljani 1980-ih. Mlada Bronja odrasta sa roditeljima Janezom i Mitom, bratom Rokom i bakom Dadom. Kako odrasta, ona mora da se suoči sa smrću svoje majke, fatalnom nesrećom njenog brata, sopstvenom dijagnozom raka i bakinom smrću. Na njenu sreću, ona uvek ima za šta da živi…

Naberšnik (1973) je najpoznatiji po prva dva igrana filma snimljena u duhu jugoslovenske kinematografije: „Petlov doručak“ (2007) i „Shanghai Gypsy“ (2012). Nakon toga, režirao je i kamernu ratnu dramu pod nazivom „Šume su još zelene“ (2014) i savremenu društvenu dramu „Slovenija, Australija i sutra svet“  (2017). U poslednje vreme najviše je aktivan na televiziji, gde režira kratke dokumentarne filmove, kao i igrane serije različitih žanrova.

Glavne uloge tumače Anica Dobra, Jurij Zrnec, Lea Čok, Tjaša Železnik, Iva Krajnc Bagola, Saša Tabaković, Polona Juh i drugi. Maks Sušnik je direktor fotografije, Maja Moravec je zadužena za scenografiju, a Nađa Beđanić je kostimografkinja pomenutog filma. Šminkom se bave Anita Ferčak i Jasmina Mina Ilić, dok je Milica Jelača zadužena za montažu.

Aleš Pavlin i Andrej Štritof su producenti za slovenačku kuću Perfo. Koproducenti filma su Nikolina Vučetić-Zečević (srpska kompanija Biberche), Ankica Jurić Tilić (hrvatska firma Kinorama), Miljan Vučelić (crnogorska firma Protos film), Tomi Salkovski i Kristijan Burovski (za makedonsku kompaniju Black Cat Production), kao i Michele Codarin i Giorgio Milocco za italijanski Kuasar. „Belo se pere na devedest“ je dobio finansijsku podršku od Slovenačkog filmskog centra, POP TV, Viba filma, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Severnomakedonske filmske agencije, Filmskog centra Crne Gore, Filmske komisije Friuli-Venezia-Guilia i panevropskog koprodukcionog filmskog fonda Eurimages.

Istoimeni roman je prošle godine objavljen i na srpskom jeziku, u izdaju beogradske kuće Laguna.

Foto: Luka Matijevec

Z. Janković