Počinje osmi Festival meta filma

Osmi Festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom filma o filmu biće održan od 7. do 9. decembra 2023.  u Art bioskopu Kolarac u Beogradu. Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda osmo izdanje ovog festivala u velikoj meri posvećeno domaćim filmskim delima.

Prvog dana festivala na programu su ostvarenja Dejana Vlaisavljevića Nikta „Skriveno lice jugoslovenskog filma” (od 18.30), u kojem glavni junak, kontroverzni reditelj Joca Jovanović, posle 35 godina neformalne zabrane u javnosti predstavlja svoj film Zdrav i mlad kao ruža. Francuski reditelj Mišel Aznavičijus u filmu Rez (od 20.30) preispituje tanku granicu između horor fikcije koju kreira filmska ekipa i onoga što se zaista dešava članovima te ekipe u realnom životu. Intervencije na već postojećim dokumentarnim filmovima, uz za tu priliku specijalno kreiranu muzičku podlogu, izvela je Nevena Popović u radu Mixtape Project (od 18.30).

U 20.30 biće prikazan film Luke Papića i Srđana Vuča Prizvan i pozvan, furiozna politička satira na prve postsocijalističke višestranačke izbore u Srbiji. Oba filma su na programu u petak, 8. decembra. Završne večeri Sedmog festivala meta filma, 9. decembra, od 17 sati je film o talačkoj krizi Milene Grujić – A.S. (25). U 19 sati, u okviru programa Radovi u toku, biće prikazan radni materijal dokumentarnog filma Milutina Petrovića
Dragoslav, koji se bavi ranim radovima reditelja Dragoslava Lazića.

Dodela nagrade Branko Vučićević zakazana je za subotu, 9. decembra, u 20 sati. Ova nagrada, posvećena je sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos
razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić, Predrag Bambić, Miloje Radaković i Danijela Purešević.