Pogledajte trejler za film „78 dana“ Emilije Gašić

Ostvarenje „78 dana“ ovenčano je,  nakon osvojenih glavnih nagrada na Kipru i u Austriji, sa još jednom prestižnom nagradom međunarodnog filmskog festivala. Film srpske rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić proglašen je najboljim i na upravo održanom Tofifestu, u Poljskoj.

Podsećamo…. Film „78 dana“ imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu „Bright Future“. Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru (Cyprus Film Days), Valensiji (Cinema Jove), i u Insbruku, u Austriji (IFFI).

Film „78 dana“ nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske. Glavne uloge poverene su glumicama mlađe generacije Viktoriji Vasiljević, Tamari Gajović, Milici Gicić i Maši Ćirović, a u filmu glume i Pavle Čemerikić, Jelena Đokić, Goran Bogdan…

Radnja je smeštena u 1999. godinu, u malo mesto u Srbiji u vreme bombardovanja. Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Sniman na hi-8 kasetama, film podseća na zaboravljen snimak sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina.

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

Film će se od 29. avgusta 2024. godine naći na repertoaru domaćih bioskopa.

Đ. B.