Poljsko-srpsko-litvanski film „Seljani“ u redovnoj bioskopskoj distribuciji

Svečana projekcija animiranog ostavrenja „Seljani“, snimljenog u srpskoj koprodukciji, održana je u četvrtak, 18. januara 2024. godine, u mts Dvorani. „Seljani“ su posebni je po procesu njegovog nastanka. Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima, film je naknadno urađen i u oslikanoj verziji. Za potrebe rada na filmu angažovani su i srpski akademski slikari koji su uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar već snimljenog ostvarenja, postepeno radeći frejm po frejm.

Pre početka prikazivanja filma, u galerijskom prostoru Dvorane, otvorena je izložba umetničkih slika koje su urađene i korišćene kao kadrovi kompletne priče filma, a koje je tokom višegodišnjeg rada oslikavalo i preko dvadeset naših akademskih slikara. Tokom dve nedelje trajanja izložbe posetioci će moći da vide odabrane slike slika i sagledaju rezulat višegodišnjeg rada naših umetnika.

Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije su prepoznali značaj ovog ostvarenja i omogućili da dvdesetak akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma. Iza njih je više od 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama.

„Seljani“ je film koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije i prvo je snimljen sa profesionalnim glumcima, a naknadno zatim upotpunosti oslikan rukom akademskih slikara. „Radili smo u četiri studija, u četiri slovenske zemlje, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji i Ukrajni. Na izložbi su predstavljeni svi slikari našeg tima, sa po jednim radom. Lepo je da se pogleda izložba jer ćete videti kadrove filma, bukvalno uživo, svojim očima“, istakla je Biserka Petrović slikar ključnih kadrova i supervizor.

Scenario filma je zasnovan na istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta. Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

U pitanju je novo delo autora hvaljenog animiranog filma „S ljubavlju, Vinsent“, a film „Seljani“ je trenutno na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.