Potpisan Memorandum o opštim pravilima poslovanja filmske industrije koji se odnosi na bioskopske prikazivače i distributere filmova u bioskopima u Republici Srbiji

Na zajedničkoj sednici Sekcije prikazivača i Sekcije distributera, koja je održana u Privrednoj komori Srbije, 3. juna 2024. godine, potpisan je Memorandum o opštim pravilima poslovanja filmske industrije  koji se odnosi se na bioskopske prikazivače i distributere filmova u bioskopima u Republici Srbiji.

Memorandum su potpisali predsednik Sekcije distributera, Nebojša Ćetković, „ART VISTA“, predsednik Sekcije prikazivača Ivan Hinić, „CINEPLEXX SRB“, koje su u Grupaciji kinematografije i predsednik UO Mreže kinoprikazivača Srbije.

Ovaj Memorandum postavlja osnovu za poboljšanje uslova poslovanja i unapređenje saradnje između distributera i prikazivača, što je od izuzetnog značaja za stabilnost i razvoj kako domaće kinematografije tako i cele bioskopske delatnosti. Memorandum podrazumeva posvećenost principima fer poslovanja i stvaranje ravnopravnih uslova za sve učesnike u industriji.

Sa ciljem unapređenja poslovne sredine, potpisnici su izrazili spremnost za realizaciju zajedničkih ciljeva, uključujući osiguranje standarda poslovanja koji će obezbediti pravičnost, nezavisnost prikazivača u izboru filmskog repertoara, povećanje komunikacije između učesnika, kao i borbu protiv piraterije. Ove inicijative će doprineti ne samo rastu broja gledalaca, već i kulturnom i ekonomskom razvoju Republike Srbije.

0-02-05-d81ad32d7b2706ec6689f2df994979cc26d8e12d460625fae41b14d1b6b7fadc_b945bf072810cc9f