Premijera animiranog filma „Ružica i kamena trolica“ u okviru filmske revije Euro Fest for Kids

Trostruka premijera animiranog filma „Ružica i kamena trolica“ danske rediteljke Karle Nor Holmbek biće održana u okviru filmske revije Euro Fest for Kids koji zajednički realizuje Mreža bioskopa (koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac i Leskovački kulturni centar) i mts Dvorana.

U sinhronizaciji filma učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola koji su putem radionica „Kako sinhronizovati animirani film” imali jedinstvenu priliku da zavire u svet sinhronizacije crtanih filmova. Radionice su vodili iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.

Euro Fest for Kids revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece iz svih gradova (članova projekta). Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film„Ružica i kamena trolica“. Celokupan program revije biće uskoro objavljen.

  • Premijera u Beogradu biće održana u nedelju, 4. februara 2024. u 14 časova u sali 6 mts Dvorane.
  • Premijera u Gornjem Milanovcu biće održana u ponedeljak, 5. februara 2024. u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“.
  • Premijera u Leskovcu biće održana  u utorak, 6. februara 2024. u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

„Ružica i kamena trolica“ je ostvarenje koje je prikazano najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u Francuskoj, Zlin film festival u Češkoj, Kristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj itd. Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla. Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje. Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Кarla. Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Кada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.

Projekat Euro Fest for Кids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije. Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan na filmskoj reviji koja će biti održana od 4. do 7. februara 2024. u mts Dvorani, a nakon toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network). Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.