Premijerno prikazan digitalno restaurirani „Suton“ Gorana Paskaljevića s Karlom Maldenom u glavnoj ulozi

Kako su preneli ovdašnje agencije i mediji, premijera digitalno restauriranog filma „Suton“, u režiji Gorana Paskaljevića, u kojem je glavnu ulogu ostvario američki oskarovac srpskog porekla, Karl Malden, održana je u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke u našem glacvnom gradu.

Ova američko-jugoslovenska koprodukcija donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi i penzionisanja vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu. Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

Film je snimljen 1982. godine u produkciji Centar filma. Scenario potpisuju Goran Paskaljević, koji je ujedno i reditelj filma, i Filip David. Glavni producent je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana. Glavnu ulogu tumači Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović). U ostalim ulogama su Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

„Suton“ je još jedno od sve više filmskih klasika koji su digitalno restaurisani u sklopu projekta A1 Kinoteka u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

Foto: Centar Film

Z. J.