Promocija knjige Nedeljka Kovačića „Partizanski vestern Žike Mitrovića“

Monografija

U četvrtak, 30. maja 2024. godine, sa početkom u 18 časova, u Delfi kafeu koji se nalazi u okviru knjižare Delfi SKC, biće održana promocija knjige Nedeljka Kovačića „Partizanski vestern Žike Mitrovića“.

Na promociji će govoriti autor, Nedeljko Kovačić, a njegovi gosti će biti filmski Đorđe Bajić, Saša Radojević i Gordan Matić.

Nedeljko Kovačić, talentovani reditelj i scenarista, poznat je po filmu i seriji „Vera“, te gledanim i hvaljenim dokumentarno-igranim serijalima „Jovanka Broz i tajne službe“ i „Drug Marko”. Trenutno priprema dva nova filma.

Nedejko Kovačić sa svojom knjigom, foto: Đorđe Bajić

O knjizi „Partizanski vestern Žike Mitrovića“: Kroz priču o Mitrovićevom životu i karijeri filmskog pionira u vremenu režimskog pravljenja filmova, Kovačić otkriva  jedno drugačije lice ovog stvaraoca u odnosu na poznati stereotip o jednom od najpoznatijih režimskih reditelja filmova o partizanima i revoluciji, kao i i jedina borba u koju je stvarno verovao – borba za publiku pred bioskopskim platnom. Može se zagovarati teza da samo postojanje formi kao što su „partizanski kaubojac” i „socijalistički krimić” neminovno poseduje kontrakulturni efekat u masovnoj kulturi jedne socijalističke društvene sredine, i doprinosi implicitno rušenju ideje umetnosti socijalističkog realizma, putem subverzije populističkom formom, kao konačno i rušenju same ideje socijalističkih odnosa, putem subverzije tržišnom aktivnošću.

Živorad Žika Mitrović (1921-2005) počeo je karijeru kao stripski crtač i scenarista u periodu 1936-1941, tzv. „zlatnom dobu srpskog stripa“. Posle Drugog svetskog rata, Mitrović se bavio prvenstveno filmom, postavši jedan je od najpopularnijih i najplodnijih autora srpske i jugoslovenske kinematografije. Mitrović je režirao klasike partizanskog filma („Ešalon doktora M“, „Kapetan Leši“, „Brat doktora Homera”, „Užička republika“, „Operacija Beograd“…), cenjene istorijske spektakle („Marš na Drinu“, „Timočka buna“, „Nevesinjska puška“, „Solunski atentatori“…), kao i prve srpska/jugoslovenka kriminalistička ostvarenja („Poslednji kolosek“, „Nož“, „Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda“, „Protestni album“).

Knjigu „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ obajavio je Filmski centar Srbije, a njen urednik je Miroljub Stojanović.

Đorđe Bajić