Revija „Klasici Zastava Filma“ u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu

U godini obeležavanja godišnjica postojanja, Centar beogradskih festivala (10 godina) u saradnji sa „Zastava filmom“ (75 godina), organizuje reviju filmova sa nazivom KLASICI ZASTAVA FILMA, koja će u trajanju od 11 dana biti održana u periodu od 10. do 23. juna 2024. godine, u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja u našem glavnom gradu.

Publici se u ambijentu kojeg nazivaju i „najlepšom baštom Beograda“, pruža jedinstvena prilika da pogledaju filmska ostvarenja iz bogate i raznovrsne filmske produkcije „Zastava filma“.

Važno je podsetiti da je vojska, pored borbenih sposobnosti, uvek negovala i kulturne vrednosti, pa je tako „Zastava film“ već 75 godina u sastavu naše vojske. Istorija vojne kinematografije je počela još 1916. godine kada je naredbom vojvode Petra Bojovića u Solunu formirano odeljenje koje u svom sastavu ima kinematografski deo, pa je tako istorija vojske usko vezana sa poimanjem filma. Bogatim produkcionim i umetničkim opusom „Zastava film“ se svrstava, među najvažnije institucije jugoslovenske i srpske kinematografije.

Nakon 75 godina postojanja, „Zastava film“ nastavlja da se bavi proizvodnjom igranih dugometražnih i kratkometražnih, dokumentarnih i nastavnih filmova, informativnih emisija i TV spotova, negujući ugled jedne od najvažnijih filmskih kuća na prostorima bivše Jugoslavije, sa preko 2000 zabeleženih ostvarenja.

Revija KLASICI ZASTAVA FILMA će biti otvorena 10. juna, premijerom filma Herojska 549. motorizovana brigada – Operacija strela u režiji Marka Kamenice, a zatvoriće je premijera igrano-dokumentarnog filma Drava se ne predaje u režiji Nikole Lorencina.

U okviru revije se izdvaja nakoliko tematskih celina – Klasici Zastava filma, More, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, Animirani filmovi i NATO agresija.

Tematske celine revije KLASICI ZASTAVA FILMA dotiču se više godišnjica koje se obeležavaju u ovoj godini – 110 godina od početka Prvog svetskog rata, 80 godina od završetka Drugog svetskog rata, 25 godina od NATO agresije.

Projekcije filmova će počinjati svake večeri od 20:30 časova, dok će u okviru ovih termina biti prikazano 44 igrana, dokumentarna i kratka filma.

Ulaznice po jedinstvenoj ceni od 200 dinara se nabavljaju dva sata pre početka projekcije na ulazu u Kapetan Mišino zdanje iz Ulice Vuka Karadžića.

Program revije možete pronaći i izučiti OVDE:PROGRAM REVIJE lat