„Ruski konzul“ sa Žarkom Lauševićem zatvara 52. FEST

Ovogodišnji 52. FEST  3. marta zatvoriće poslednji film miljenika domaće publike Žarka Lauševića „Ruski konzul”, koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić. U pitanju je dramatična priča o ključnim trenucima začetka kosovske krize i donosi pred publiku zaplet koji nas vaća u godine koje  će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Protagonista ovog ostvarenja je srpski doktor Ilija Jugović, koga tumači Nebojša Dugalić, a koji po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu. Na novoj dužnosti upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – „ruskog konzula“, naizgled psihijatrijskog pacijenta, koga igra Žarko Laušević.  „Ruski konzul“ tvrdi da će uskoro „Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ što čini da se protiv Božovića okrenu lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Brojnu glumačku ekipu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Prerano preminuli ljubimac ovdašnje filmske publike Žarko Laušević, pozorišni, filmski i televizijski glumac, napustio nas je 15. novembra 2023 u Beogradu. Laušević je rođen 19. januara 1960. godine na Cetinju. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. i iste godine postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za ulogu u filmu „Oficir s ružom” nagrađen je Zlatnom arenom u Puli i Nagradom Car Konstantin u Nišu. Na festivalu u Nišu svojevremeno dobio je još dve nagrade Car Konstantin, za uloge u filmovima „Dogodilo se na današnji dan” i „Oktobarfest”, a naznačajnija nagradu Festivala, gran-pri Naisa pripala mu je za uloge filmovima „Bolje od bekstva” i „Smrdljiva bajka”. Laušević je autor knjiga „Godina prođe, dan nikad“, „Druga knjiga“, „Sve prođe, pa i doživotna“, „Padre, idiote“.

Materijal: CEBEF/ FEST promo