Svečana premijera dokumentarnog filma „Dule Savić, a u Londonu muk“ zakazana za 31. januar 2024.

Prošlo je 45. godina od kada je fudbaler Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u devedestom minutu i upisao sebe u istoriju Zvezde i srpskog fudbala. O čuvenom dostignuću i profesionalnom životu istaknutog sportiste snimljen je dokumentarni film „Dule Savić, a u Londonu muk“ rediteljke Branke Bešević Gajić. Svečana premijera filma će se održati 31. januara 2024, u mts Dvorani.

Igrala se završnica utakmice kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala. Nastala je tišinu na „Hajberiju” kakvu Englezi nikada ranije nisu zabeležili, a preko 40.000 ljudi koji su tada došli na stadion imalo je priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom. Danas, 45. godina kasnije od slavnog trenutka i događaja snimljen je dokumentarni film kao počast istaknutom sportisti koji je za sva vremena upisan u istoriju kluba i srpskog fudbala. O čuvenom dostignuću i profesionalnom životu sportiste snimljen je dokumentarni film  koji će se, nakom premijere 31. januara u mts Dvorani, a naći na redovnom repertoaru domaćih bioskopa širom Srbije. Film „Dule Savić, a u Londonu muk“, čiju režiju i scenario potpisuje Branke Bešević Gajić, briše granice između dokumentarnog i igranog i ne bavi se ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim uspesima fudbalske legende.

Anegdotom u vezi sa jednom u od možda najvažnijih utakmica u njegovoj karijeri, kao i za jedan od najlepših golova Dule Savić vraća publiku na kratko na čuveni događaj u Londonu:  „Tu noć pred utakcmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam da dajem gol u poslednjem minutu i da idemo dalje. Ujutru kad smo se probudli, Pižon me je pogledao, pošto je on znao da se to dešavalo uglavnom pred velike utakmice, da ja sanjam i kroz neke svoje simbole u snu znam šta će se desiti na utakmici i ujutru kad smo se probudili on bi me prvo pogledao da vidi da li sam raspoložen i kakva je situacija. Namignuo sam mu i klimnuo glavom i rekao ’Dajem gol, idemo dalje’. Pižon se nasmejao i kasnije nakon doručka u šetnji ispričao sam mu šta sam sanjao i da ću dati gol u poslednjem trenutku i da će biti 1:1. Tada je rekao ’Ćuti, da ne malerišeš’ i više o tome nismo pričali. Upravo se desilo sve onako kako sam sanjao.”

Kao sagovornici u filmu pojavljuje se domaće značajne ličnosti iz sveta filma, književnosti, sporta i pored centralne figure Duleta Savića svojim pojavljivanjem predstojeći film obogaćuju fudbalska zvezda Dragan Džajić, novinar Peca Popović, glumac Dragan Gagi Jovanović, akademik Matija Bećković, zatim Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i Partizanovci, reditelj Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković i mnogi drugi.

Dušan Dule Savić rođen je 1955. u Ubu, u Srbiji i nekadašnji je porslavljeni jugoslovenski i srpski fudbaler. Fudbal je počeo da igra u lokalnom klubu Jedinstvu iz Uba. Marta 1972. godine stigao je na Marakanu kako bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde. Dve godine kasnije, 1974., postaje prvotimac Crvene zvezde, a za prvi tim crveno-belih nastupa do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova – treći je strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i jedan Kup 1982. godine. Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan), a šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona. U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.

Ostvarenje „Dule Savić, a u Londonu muk“ nastao je u produkciji Olivera Paunovića i produkcijske kuće City Grupa iz Niša. Branka Bešević Gajić je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnog filma, direktor fotografije – Nikša Malić Katanić, montažer – Boban Rajković.