Svetska premijera debitantskog celovečernjeg igranog filma „78 dana“ Emilije Gašić na prestižnom festivalu u Roterdamu

Krajem januara 2024. godine svetsku premijeru imao je srpski celovečernji igrani film Prethodnih dana je svetsku premijeru imao srpski celovečernji iograni film „78 dana“; ovaj prvenac mlade sarpske rediteljke Emilije Gašić na planu igranog filma dugog metra prikazan je u zvaničnom programu Bright Future (Svetla budućnost) prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR). Ovaj festival je, podsetimo, usredsređen upravo na prve ili druge filmove mladih filmskih stvaralaca.„78 dana“. Prvenac mlade srpske rediteljke Emilije Gašić na planu igranog filma dugog metra prikazan je u zvaničnom programu Bright Future (Svetla budućnost) prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR). Ovaj festival je, podsetimo, usredsređen upravo na prve ili druge filmove mladih filmskih stvaralaca.

Dostupan sinopsis otkriva sledeće: Neposredno pre nego što je njihov otac  mobilisan tokom NATO bombardovanja Srbije 1999.sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju Hi8 video dnevnik, zamenjujući starije snimke koji se periodično pojavljuju između novosnimljenih scena. Dani prolaze dok snimaju mirnu prirodu oko sebe, smenjuju se drhtavo nebo noću tokom vazdušnih napada i njihovo zadirkivanje njihove sedmogodišnje sestre Tijane. Stvari se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stižu iz Beograda i usele se u komšijinu kuću. Uskoro nova prijateljstva, prvi poljupci i prvo razočaranja u zasenak bacaju strah od bombi.

O genezi ovog svog dugometražnog igranog prvenca rediteljka Emilija Gašiđć pojasnila je i ovo: „Sve je počelo sa mojim porodičnim VHS kasetama, kojih sam imala mnogo. Svojevremeno sam ih digitalizovali na Akademiji umetnosti u Beogradu i na mene su ti snimci ostavili utisak nečega veoma sinematičnog. Tokom pandemije, vratila sam se tim trakama i primetila stvari koje ranije nisam. Nikad viđeno pre. Pitala sam se da li ih doživljavam kao nešto sinematično jer sam ih pronašla baš u tom kontekstu i  što senisam se sećala nekih događaja koji su na tim trakama zabeleženi, ili zato što su bile su trake mog detinjstva. Ideju da otkrijete staru porodičnu traku  koju  nikada ranije niste videli, a koja je ispunjena uspomenama na koje ste zaboravili mi se činila kao ideja za film. Pošto su neki od snimaka koje sam tamo video snimljeni tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, shvatila sam da film treba da bude postavljen baš u taj period i da bude potpuno u maniru pronađenog snimka). Sve ostalo je proisteklo iz toga.“

Emilija Gašić (1991) je i autorka scenarija za ovo filmsko ostvarenje, a pre„78 dana“ režirala je kratkometražne filmove An Unknown Friend, Vrtlog i Čekanje. Producenti filma „78 dana“ su Adrijana Sofranić Šućur i Miloš Ivanović (producentska kuća Set Sail Films). Direktirka fotografije je Inés Gowland,  a montažerka je Jovana Filipović. Za dizajn zvuka je bila zadužena Dora Filipović, scenografkinja je Maja Đuričić, a kostimografkinja Senka Radivojević. Ključne uloge u filmu 78 dana tumače: Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić, Goran Bogdan.

Scenario i projekat filma  „78 dana“ su razvijani na radionici Biennale Cinema College festivala u Veneciji i predstavljen je na prošlogodišnjim Francusko-srpskom koprodukcionom marketu. Projekat ovog filma dobio je podršku na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih filmova 2021. godine. Film je sniman na lokacijama u okolini Vrnjačke Banje tokom kraja proleća i početka leta 2022. godine.

Datum nacionalne premijere filma „78 dana“ još uvek nije poznat.

Zoran Janković